Užijte si dovolenou s čistým svědomím

Přestože dva z pěti Američanů by měli raději pár dnů volna navíc než více peněz za práci přesčas, mnoho pracovníků stále pokračuje v odkládání dovolené, která se jim nastřádala. Touha po větším množství volného času roste – podle průzkumu by mu dalo před odpovídající částkou za práci navíc přednost 39 procent Američanů. Ve stejném průzkumu před třemi lety to bylo jen 20 procent. Všichni pracující by měli využít svou dovolenou. Odborníci na lidské zdroje, psychologové a další experti souhlasí, že volné dny vám umožní odpočinout si, dobít si své kreativní baterie, trávit čas s rodinou a přáteli a obecně dělat věci, které si normálně při pracovním rozvrhu nemůžete užít. I když máte hodně práce, existují způsoby, jak se na svou dovolenou připravit:

- Informujte ostatní, že budete pryč. Neoznamujte to jen nadřízenému a personálnímu oddělení, ale i spolupracovníkům a některým důležitým klientům. Tak nikdo nebude spoléhat na to, že dokončíte určitý projekt, nebo přijdete na schůzku, v průběhu daného časového období.

- Ustanovte kontaktní osobu. Zajistěte, aby se žádná důležitá zpráva neztratila, když budete pryč. Dejte vnějším kontaktům vědět, komu mohou zavolat v naléhavých případech. V hlasové schránce nechte vzkaz, že jste na dovolené a jména a čísla někoho, na koho se mohou volající obrátit.

- Seřaďte si práci podle priorit. Rozdělte si své úkoly tak, abyste nebyli přepracovaní před ani po dovolené. Pokud musí být určitý projekt hotový před vaším odchodem, nenechávejte všechno na poslední den. A nenechávejte všechno na dobu po návratu z dovolené.

- Zůstaňte v kontaktu. Neničte si dovolenou prací z domova. Ale zároveň nezmizte zcela z povrchu zemského. Nechte nadřízenému kontakt, jak vás zastihne, když nebudete doma. Upřesněte, že vám má volat jen v nouzových případech.

-ba-

Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal