Vedro na pracovišti ohrožuje zdraví

I když je teprve jaro, přišly již na několik dní tropické teploty. Je tedy na čase opět připomenout, jak se při nich chovat, abychom neohrožovali své zdraví, a to ani na pracovišti.

Tekutiny, které z těla vypotíme, bychom do něj měli zase vrátit. Nejlépe v podobě obyčejné vody, čaje, nealkoholického piva nebo přírodních ovocných šťáv. V souladu se zákoníkem práce musejí zaměstnavatelé poskytovat svým pracovníkům dostatečné množství pitné vody a ochranných nápojů. Ty musejí být zdravotně nezávadné, neměly by obsahovat příliš mnoho cukru a měly by být chlazené. Množství alkoholu v nich nesmí překročit jedno procento hmotnosti.

Lidé pracující venku by své tělo neměli vystavovat přímým slunečním paprskům a měli by nosit pokrývku hlavy. Přilby dělníků však mají větrat.

Vedra nejsou ušetřeni ani pracovníci v uzavřených prostorách a kancelářích. Standardem by zde měla být klimatizace používaná podle správných zásad: Rozdíl mezi teplotou na pracovišti a venku by neměl přesáhnout osm stupňů Celsia. Proud chladného vzduchu z klimatizace by neměl jít přímo na zaměstnance. Mohli by se totiž nachladit.

-hp-
Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES