Více rodičovské dovolené pro britské otce

Ilustrační snímek

Britští tatínkové získali od 3. dubna 2011 nové právo, které jim umožňuje vybrat si vedle dosavadních dvou placených týdnů dalších až šest měsíců neplacené dovolené po narození dítěte. Rodiče si tak mohou lépe rozdělit péči o potomka v prvním roce po jeho narození s tím, že otcové pečující o děti získají nárok na rodičovské dávky, které by jinak pobírala matka.

Podle listu The Daily Telegraph však dosavadní průzkumy ukazují, že muži se se žádostmi o volno za účelem péče o děti příliš nepohrnou. Obávají se totiž, aby nepřišli o práci. V praxi se navíc může stát, že zaměstnavatel takové žádosti nevyhoví, jelikož bude mít pádné důvody proč by měl příslušný otec zůstat na pracovišti.

Odborové a rodičovské svazy změnu legislativní úpravy rodičovské dovolené přivítaly. Například Federace malých podniků však vidí „ve stejném metru pro všechny“ další administrativní břemeno, které bude malým firmám znesnadňovat podnikání.

Výzkum Britské obchodní komory (BCC) mezi 1300 firmami ukázal, že polovina z nich považuje rozšíření otcovské dovolené za nežádoucí.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk