Za práci na černo sankce nehrozí

Je to neuvěřitelné, ale práce na černo se nezaměstnaným v Česku vyplácí. Bát se nemusí ani pokut, ani ztráty sociálních dávek. V místech s vysokou nezaměstnaností je podle samotných nezaměstnaných práce na černo jedinou možností, jak mít více peněz než při práci za plat, který jen o málo převyšuje minimální mzdu.

Pokud úřad práce nelegální práci odhalí, vyřadí dotyčného z evidence a může mu dát pokutu až deset tisíc korun. To se však nestává, protože jejich vymáhání by bylo obtížné. Jestliže se neprokáže porušení povinností vůči úřadu práce, může se dotyčný už druhý den do evidence zase přihlásit. Místo sociálních dávek dostane podporu v nezaměstnanosti a k ní dávky, na něž má nárok.

Podle Zákona o zaměstnanosti není vyřazení z evidence úřadu práce kvůli nelegálnímu zaměstnání důvodem pro další úřední postih. Trestat lze jen toho, kdo je zaměstnaný na pracovní smlouvu, ale přesto úřadu tvrdí, že práci nemá.

Díru v zákoně, kvůli níž nelze efektivně trestat práci na černo, kritizují profesní organizace malých a středních podnikatelů i Hospodářská komora ČR. Firmy, u kterých kontroloři najdou lidi pracující na černo, mohou dostat až dvoumilionovou pokutu. V případě prvního prohřešku je však částka podstatně nižší. Velkým firmám se podle jejích slov zaměstnávání na černo nevyplatí i z hlediska ztráty dobré pověsti.

Majitelé některých malých firem však uvažují jinak. Na černo lidé pracují v různých večerkách a hernách. Hrozbu desetitisícové pokuty těmto podnikatelům kompenzuje fakt, že takovou částku lze za člověka bez pracovní smlouvy ušetřit za dva až tři měsíce.

-hp-
Zdroj: Peníze.cz - český server s informacemi z oblasti finančnictví, obchodování a investic
Zobrazit přehled článků ze zdroje Peníze.cz