Zabrzděte svůj stres

Řada lidí stráví první hodinu svého pracovního dne snahou zbavit se stresu způsobeného dojížděním do zaměstnání a stejným problémem se zabývá i první hodinu po návratu domů z práce. Nejvíce stresují dopravní zácpy. Člověk může jen sedět, koukat kolem a přemýšlet, jak dlouho to bude asi trvat. Nedá se s tím nic dělat, tak by měl zůstat v klidu, ale ne vždy se to daří. Článek proto přináší několik rad, jak si dojíždění do práce co nejvíce zpříjemnit.

- Vstaňte dřív. Pokud vás cesta do zaměstnání na poslední chvíli stresuje, půlhodina v posteli navíc za to nestojí. Čas, o který vstanete dřív vám pak pomůže zachovat klid.

- Ticho. Možná jste zvyklí ráno poslouchat hlasitou hudbu nebo politické či sportovní přenosy. Obsah a hlasitost takového vysílání však způsobují napětí a zvyšují váš krevní tlak. Raději buďte v tichu.

- Pokud chcete například v autě poslouchat hudbu, nalaďte si klidné rádio nebo si vyberte vlastní nahrávky, které vám pomohou zachovat klid.

- Zvažte společnou cestu. Když budete do práce cestovat s někým, můžete si užít legraci, popovídat si a cesta rychle uteče. Navíc se můžete podělit o finance na benzín.

- Vypněte si telefon. Vyřizování telefonátů po cestě do práce může vypadat jako efektivní využití času a odreagování od dopravní situace, uvědomte si však, že může zvyšovat hladinu vašeho stresu. Dělat více věcí najednou není navíc ve složité dopravní situaci dobré.

- Zklidněte se. Mnoho lidí se po cestě do práce roznítí na pomalé nebo špatné řidiče. Odborníci radí nahrazovat extrémní myšlenky racionálnějšími. Připomínejte si, že zlostí nic nevyřešíte a místo, abyste se rozzlobení cítili lépe, budete se spíš cítit špatně.

-kk-

Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association