Zahánět stres alkoholem nemá cenu

Najdou se tací, kteří stres v práci a vypjaté situace řeší alkoholem. Tudy však cesta nevede. Přesto se řada lidí při hledání pomoci na alkohol obrací. Často se jedná i o příslušníky takových povolání, u nichž bychom to nečekali.

Alkoholiky často najdeme i mezi povoláními, u nichž je to nebezpečné: lékaři, učitelé a řidiči. Přesto je to logické. Čím vyšší psychická zátěž, tím vyšší riziko vytvoření závislosti. Roli hraje i dostupnost alkoholu na pracovišti (číšníci). Svůj podíl na závislosti má i trojsměnný provoz, který zvyšuj stres a vede k poruchám spánku.

Pokud některý z kolegů nebo podřízených závislosti na alkoholu propadl, nemá cenu jej nijak hájit. (Např. Když nepije, pracuje dobře.) Neprospějete to ani firmě ani jemu. Vhodnější je dát ultimátum: buď léčba a abstinence, nebo výpověď.

Na stres místo alkoholu platí i důkladnější plánování času, vhodná relaxace, sportovní nebo kulturní aktivity. Jejich cena většinou ani nepřevýší cenu každodenně konzumovaného alkoholu. Pracovní stres nemusí vyplývat ani přímo z profese, ale třeba ze špatných pracovních podmínek u zaměstnavatele.

Podle lékaře Zbyňka Mlčocha se častěji pije na pracovištích, kde je hodně přesčasů, vyčerpanosti, stereotypu, tam, kde není možnost samostatného rozhodování a seberealizace. Vhodné je mluvit o svých pocitech s rodinou, seberealizovat se. Pokud to současné zaměstnání neumožňuje, zauvažujte o přeřazení či změně zaměstnání.

-hp-

Zdroj: MF DNES - český deník Mladá Fronta DNES
Zobrazit přehled článků ze zdroje MF DNES