3 tipy pro vedení videopohovorů

Ilustrační snímek

Uchazeč o zaměstnání není jediný, kdo by měl při pracovním pohovoru dělat dobrý dojem. Také u náboráře je důležité, aby důstojně reprezentoval svou firmu – a je jedno, jestli pohovory probíhají tradičně ve firmě nebo virtuálně, například prostřednictvím Skype. Přesto mají videopohovory určitá specifika. Doporučení společnosti Robert Half International pro přípravu náborářů na videopohovory nedávno publikoval server careerbuilder.com. Pojďme si je tedy nyní shrnout.

Vyberte profesionální prostředí

K vedení videopohovoru dnes stačí tablet nebo dokonce jen mobilní telefon. Náborář tudíž nemusí být v kanceláři, měl by však vždy zvolit takové prostředí, které bude na uchazeče působit důvěryhodně. Mělo by být uklizené a tiché. Zajistěte také, aby vás nikdo nerušil. Zavřete dveře a vypněte telefony. Samozřejmostí je stejně profesionální oblečení jako v případě klasického pohovoru. Nelze spoléhat na to, že uchazeč neuvidí, že sice máte sako a kravatu, ale žádné kalhoty.

Zajistěte uchazečům příjemný pohled

Pohovor by měl uchazeči připadat co nejpřirozenější, proto se zaměřte na dvě zásadní věci – světlo a oční kontakt. Ujistěte se, že na vás světlo nesvítí zezadu, ale vždy zepředu. Čím více přirozeného světla, tím lépe. Pokud jde o oční kontakt, dívejte se do kamery, nikoli do očí uchazeče na obrazovce.

Předejděte technickým problémům

Zásadní je rychlé připojení k internetu. I v případě rychlého internetu si však dávejte pozor na to, jak rychle mluvíte, a jak rychle se pohybujete. Mluvte raději pomaleji a snažte se příliš nehýbat. Vždy nechte uchazeče odpovědět na jednu otázku, než položíte druhou. Připravte si také k ruce telefonní číslo uchazeče pro případ, že by došlo k přerušení spojení a pohovor bylo třeba dokončit telefonicky.

-kk-

Zdroj: Career.com - americký server společnosti CyberFair s nabídkou zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career.com