7 tipů pro druhá kola pracovních pohovorů

Máte za sebou první kolo pracovních pohovorů, během něhož jste vybrali ty nejlepší kandidáty, z nichž budete v následujícím druhém kole vybírat, kdo nakonec obsadí nabízené místo. I na druhé kolo pohovorů je však třeba se připravit, abyste uchazeče mohli důkladně prozkoušet a také na ně udělat dobrý dojem. Několik doporučení, jak se dobře připravit, publikoval server HR Zone.

1. Nevzbuzujte mylná očekávání

Účastníci by od vás měli slyšet, že se druhého kola pohovorů účastní spolu s dalšími uchazeči o stejnou pozici. Někdo se totiž může domnívat, že byl vybrán sám a druhé kolo je jen formalitou pro oznámení jeho vítězství. Když bude vědět, že stále soupeří s dalšími lidmi, bude se o to více snažit.

2. Nepořádejte první a druhé kolo pohovorů ve stejnou denní dobu

Vyzkoušejte si, jak budou uchazeči dochvilní, připravení a soustředění v různou denní dobu. Využijte možnost vidět, zda jim nedělá problém dojíždění a jak se umějí vypořádat se stresem ráno a odpoledne.

3. Zapojte do pohovorů jiné zaměstnance než v prvním kole

Prvního kola se většinou účastní manažeři příslušných týmů či oddělení. Na druhé kolo pozvěte budoucí kolegy účastníků na podobných či spolupracujících pozicích.

4. Nezapomínejte, že i vy musíte udělat dojem

Nejen vy, ale i uchazeči si vybírají, zda budou chtít pro vás pracovat. Vaším úkolem je reprezentovat a propagovat kulturu firmy.

5. Zopakujte některé otázky z prvního kola

Když se zeptáte uchazeče, proč odešel od bývalého zaměstnavatele, na začátku prvního pohovoru a pak opět na konci druhého, dost často získáte rozdílné odpovědi. Budete totiž mít již bližší vztah a uchazeči k vám budou otevřenější. Ptejte se proto opakovaně na věci, o kterých chcete vědět více, než jste se dozvěděli v prvním kole.

6. Nenechávejte nic bez vysvětlení

V druhém kole pohovorů si ujasněte všechny otazníky, které jste měli po prvním kole. Porovnejte své otázky s dalšími kolegy, kteří se účastní pohovoru. Pokud se na něco důležitého nezeptáte, můžete se na to brzy ptát dalších uchazečů při dalších pohovorech, až budete hledat náhradu za špatně vybraného uchazeče.

7. Ukažte uchazečům pracoviště

Je-li to alespoň trochu možné, nechte uchazeče nahlédnout na pracoviště a další prostory, které jim budou k dispozici (parkoviště, jídelna, odpočinková místnost apod.). Krátká prohlídka firmy pomůže uchazečům lépe zhodnotit, zda do ní dobře zapadnou.

-kk-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone