Absolventi veřejných škol firmám nevyhovují

Vzdělávací instituce nepřipraví studenty tak, jak si firmy představují. V Česku tedy začne působit již druhá vysoká škola založená firmou na vzdělávání odborníků pro soukromý sektor.

Cílem Unicorn College je vychovat manažery, kteří jsou schopni uplatnit i ekonomické a technické myšlení. Zaměstnance si chce vychovat i firemní univerzita Škoda Auto Vysoké školy. Ta ve svém studijním programu klade důraz na práci ve velkém nadnárodním strojírenském podniku. Kombinuje ekonomické a technické vzdělávání s důrazem na cizí jazyky a rozvoj „soft skills“.

O zpětnou vazbu ve spolupráci s firmami se snaží například Technická univerzita v Liberci nebo Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Svou roli při spolupráci s podniky hraje i studijní obor, rozhodující však není. Nejdůležitější je zájem školy.

Firmy sice spolupráci se školami uvádějí, ale ve většině případů se jedná jen o spolupráci s konkrétními studenty. Firmy samy nejsou příliš aktivní, raději čekají na iniciativu ze strany univerzit. Přitom však požadují vysoce kvalitní služby, za které jsou ochotné zaplatit odpovídající cenu.

Spolupráci škol a podniků se věnuje i agentura CzechInvest, jež chce v dubnu spustit portál Spoluprace.org. Na komunikaci jednotlivců s firmami se zaměřuje portál Careermarket.

-hp-
Zdroj: Týden.cz - portál českého zpravodajského časopisu Týden
Zobrazit přehled článků ze zdroje Týden.cz