Americké firmy pod tlakem Trumpova imigračního výnosu

Společnost Starbucks, která provozuje více než 25 tisíc kaváren v 75 zemích světa, oznámila v neděli 29. ledna 2017, že do pěti let zaměstná 10 tisíc uprchlíků.

Reagovala tak na imigrační výnos nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který pozastavil přijímání uprchlíků do USA.

Konkrétně tento výnos zastavil přijímání uprchlíků na 120 dní a zcela zakázal vstup do USA uprchlíkům ze Sýrie. Uprchlíci z dalších sedmi převážně muslimských zemí pak nemohou do USA vstoupit po dobu 90 dnů.

Jak reagují další velké americké firmy?

Photo: Starbucks Newsroom

Starbucks úspěšně čelí bojkotu

Výkonný ředitel společnosti Starbucks Howard Schultz rozeslal otevřený dopis zaměstnancům, v němž doslova uvádí, že Trumpův výnos vyvolal „zmatek, překvapení a odpor“.

Nábor uprchlíků začne v USA a zaměří se primárně na osoby, které spolupracovaly s americkou armádou. Firma tak chce podle Schultze „přivítat a hledat příležitosti pro ty, kteří utíkají před válkou, násilím, perzekucí a diskriminací“.

Bezprostředně po oznámení svého náborového plánu pro uprchlíky se Starbucks stal terčem nesouhlasných útoků na sociálních sítích, především na Twitteru pod značkou #BoycottStarbucks.

Nebylo to však poprvé, protože Howard Schultz je známý tím, že se neobává vyjádřit i k ožehavým tématům. Tato ani předchozí výzvy k bojkotu zatím kavárenský řetězec nijak ekonomicky nepoškodily.

Ve společnosti zároveň probíhá proces náboru 10 tisíc vojenských veteránů a manželek amerických vojáků, které se Starbucks zavázal přijmout v roce 2013 (postupně do roku 2018).

Nesouhlas Silicon Valley

S výjimkou zástupců Sillicon Valley se další ředitelé velkých amerických firem k Trumpovu imigračnímu výnosu zatím nevyjadřují.

Výkonný ředitel společnosti Google Sunar Pichai uvedl v prohlášení pro média, že vnímá bolestně to, jak se Trumpův výnos osobně dotýká jeho kolegů. Zákaz vstupu do USA se totiž týká více než stovky zaměstnanců společnosti, kteří jsou pracovně v zahraničí. Firma jim hodlá pomoci dostat se zpět.

Také výkonný ředitel společnosti Apple Tim Cook odeslal prohlášení zaměstnancům, v němž uvedl, že Trumpovu politiku firma nepodporuje. Připomněl, že by firma bez imigrantů vůbec nevznikla, protože Steve Jobs se narodil imigrantům ze Sýrie. I Apple již podniká právní kroky, jak pomoci zaměstnancům, kterých se imigrační výnos dotkl.

Ve stejném duchu se vyjádřil se i výkonný ředitel společnosti Facebook Mark Zuckerberg v soukromé zprávě na Facebooku. Zdůraznil, že i on a jeho manželka, a v podstatě celý národ jsou potomky imigrantů.

Otevřený postoj vůči migraci dále podpořily společnosti Microsoft, IBM, Tesla Motors, Netflix, Uber nebo Airbnb.

Taktické ticho?

Otevřenou podporu imigračnímu výnosu prezidenta Trumpa zatím žádná velká amerických firma veřejně nevyhlásila, tichou ano.

Magazín Fortune uvádí, že zástupci výrobních společností Boeing, Ford Motor nebo General Motors, které již v minulosti měly spory s Donaldem Trumpem v jiných věcech, se k imigračnímu výnosu nechtějí vyjadřovat.

Stejně tak mlčí i bankovní sektor, který má velmi blízko k prezidentu Trumpovi (například společnosti Goldman Sachs, Citigroup či Bank of America). Ticho zaznívá i z energetiky (Exxon Mobil).

-kk-