Bez rizika není kariéra

Neriskovat v kariéře může znít chytře. Pokud se však chcete někam dostat, jistá rizika jsou na místě.

- Přijměte složitý projekt. Úspěch v něčem, co ostatní vzdali, je dobrá cesta k tomu, jak si udělat jméno. Vždy se však zajímejte o to, co se stalo těm, kteří se pokoušeli o totéž. Utrpěla jejich pověst, nebo se jejich snaha dočkala uznání?

- Změňte kariéru. Přemýšlet o novém startu je vzrušující. Zejména v dnešní ekonomické situaci se však ujistěte, že máte plán B. Největším rizikem je změnit nejen práci, ale i obor jejího výkonu. Budete se muset hodně učit - v době, kdy bude třeba dokázat vaši hodnotu zaměstnavateli.

- Vezměte práci na omezenou dobu. Máte-li na výběr mezi prací na smlouvu o provedení práce ve firmě, kde skutečně chcete pracovat, a plným pracovním úvazkem v méně zajímavé firmě, je první možnost větší riziko, ale může se vyplatit. Snažte se předem zjistit co nejvíce o firmě a možnosti získání trvalého úvazku, až vaše smlouva skončí.

- Dopřejte si čas mezi zaměstnáními. Toto riziko vám může dát čas prozkoumat nové možnosti. Snížit je můžete udržováním své sítě profesionálních kontaktů a přípravou silného příběhu o tom, co jste dělali, když jste neměli práci.

- Konfrontujte svého šéfa. Nesouhlasit s nadřízeným, navíc za projevu rozčílení, je hloupé riziko. Sjednáním soukromé schůzky a vyjádřením pečlivě připraveného vysvětlení svých pocitů a postojů však můžete toto riziko využít ve svůj prospěch.

-kk-

Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com