Britské firmy genderovým kvótám nefandí

Ilustrační snímek

Dvě třetiny britských firem odmítají povinné kvóty pro zastoupení žen ve svém vedení. Tvrdí to alespoň výzkum s názvem Gender Contender, který zpracovala londýnská Cass Business School spolu s personální agenturou Search Consultancy. Zároveň však konstatuje, že od února 2011, kdy vládní zmocněnec Lord Davies vyzval největší britské firmy kótované na burze k dobrovolnému zapojení 25 % žen do vedení do roku 2015, žen skutečně přibylo.

V letošním roce představují ženy 30 % všech nově jmenovaných členů vedení britských firem. Příkladem těch, které letos přijímaly ředitelky, mohou být společnosti Astrazeneca, Reckitt Benckiser nebo British Land. Jak píše server HR Magazine, odmítat kvóty tudíž není nutně totéž jako nebojovat proti skleněnému stropu.

Třetina firem, které kvóty podporují, má ve svých řadách i velmi aktivní zástupce. Na půdě Cass Business School byla například nedávno oficiálně ustanovena organizace s názvem „30% Club“, jejímž cílem není 25, ale 30 % žen ve vedení firem. Podporují ji ředitelé velkých společností působících území Spojeného království, jako je Centrica, Royal Bank of Scotland nebo Ernst & Young.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine