Čekejte nečekané, stres vás nedostane

Každý z nás se někdy dostane do stresové situace. Musí pracovat pod velkým tlakem a taková příležitost může navíc znamenat zásadní moment pro další kariéru. Problém však spočívá v tom, že nelze předvídat, kdy podobná situace nastane příště. Důležité je proto nečekat žádná varování, jednoduše čekat nečekané. Překvapení stres pouze posiluje.

Předcházet stresu z náročných pracovních situací můžeme nacvičováním pozitivní mluvy sami se sebou. Je třeba naučit se ovládat svůj vnitřní hlas tak, aby nám již neříkal, že jsme neschopní danou práci vykonávat. Když pak nastane konkrétní stresová situace, budeme mnohem lépe připraveni ji zvládnout. Koučové také doporučují pomoci si vytvořením vlastního plánu pro zvládání paniky a chaosu.

Nepředvídané stresové situace nastávají například na poradách a prezentacích. V takovém případě doporučují odborníci na rozvoj kariéry zachovat trpělivost, zhluboka dýchat, uspořádat si myšlenky a případně znovu formulovat otázku, která situaci vyvolala. Lze využít i humor pro snížení napětí. Pokud se vyvarujete ukvapeného pronesení první myšlenky, která vám ve stresu přijde na jazyk, v očích ostatních účastníků zachováte klid a profesionalitu. Většina lidí nedokáže stresové situace zvládat, pokud se na ně nepřipravuje předem.

-kk-

**Datum vydání:** V/2004
Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia