Chybička se vloudila...

Firemní majetek užívaný zaměstnanci zůstane vždy firemní, i když jej zaměstnanci automaticky považují za svůj. Tuto skutečnost je důležité nezapomínat, jelikož takové opomenutí by mohlo mít závažné následky. Typickým příkladem jsou v dnešní době počítače, ať již stolní nebo přenosné. Na rozdíl od pracovních stolů, které mohou obsahovat i osobní věci zaměstnanců, jsou osobní data ve firemním počítači nežádoucí. Představte si například, že zaměstnavatel při pohledu do vašeho počítače nalezne odeslané žádosti o zaměstnání v jiných firmách nebo pornografické materiály. Ani vymazanou poštu není problém odhalit.

Nikdy nepoužívejte firemní počítač k účelům, které by vám mohly uškodit. Chovejte se tak, jako by vám váš šéf neustále koukal přes rameno. Vyhnete se tím nejen prohrané soudní při, až vás zaměstnavatel propustí nebo připraví o část výdělku, ale i ztrátě dobrých referencí pro příští zaměstnavatele. Zvláště nebezpečné je rozesílání e-mailů s poznámkami o nadřízených a firmě nebo komunikace s přáteli z konkurenčních firem. Zaměstnavatelé naopak tolerují rozumnou míru komunikace s rodinou nebo nutné vyřízení například rezervace letenky prostřednictvím firemního počítače.

V řadě firem existují přísná pravidla používání počítačů. Při ukončení pracovního poměru má zaměstnanec právo vyklidit svůj stůl a odnést všechny osobní věci, mnohdy však již nesmí operovat se svým počítačem. Jeho již obsah zůstává majetkem firmy. Až tedy příště váš nadřízený odejde z vaší kanceláře, nepočítejte pouze do deseti, abyste mohli odeslat pomlouvačný e-mail kamarádovi. Počítejte raději do sta, uklidněte se a neodesílejte nic.

-kk-

**Datum vydání:** VIII/2004
Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian