Co nabídnout překvalifikovaným zaměstnancům?

Ilustrační snímek

Pro příklady tzv. překvalifikovaných zaměstnanců či uchazečů o práci nemusíme chodit daleko. Stačí si představit matku po mateřské dovolené, která se chce vrátit do zaměstnání, ale firma jí může nabídnout jen méně kvalifikovanou práci. Dalšími příklady mohou být odborníci, kteří přišli o práci kvůli propouštění a nových příležitostí v jejich úzkém oboru je jen velmi málo.

Před časem jsme psali o tom, že by firmy neměly překvalifikované uchazeče slepě odmítat a přidali několik tipů, jak s nimi vést pohovory. Dnes se pojďme podívat na praktická doporučení, jak co nejlépe využít jejich potenciál a déle si je udržet. Následující rady přinesl server Recruiter.com.

1. Nabídněte role mentorů a školitelů

Možnost sdílet znalosti prostřednictvím vzdělávání ostatních může zvýšit motivaci překvalifikovaných zaměstnanců. Pocit, že vykonávají smysluplnou práci a mají se stále kam posouvat, i když jsou dobří ve svém oboru, může být silnějším motivačním faktorem než peníze nebo povýšení, které není momentálně možné.

2. Zvyšte odpovědnost

I když zrovna nemůžete nabídnout povýšení, vždy se najde nějaká činnost, v níž se může rozvíjet i překvalifikovaný zaměstnanec. Najděte jim proto úkoly administrativní a organizační povahy nebo rovnou samostatné projekty, které ji umožní získat nové znalosti a dovednosti.

3. Najděte náročné projekty

V první řadě si zjistěte, zda jsou vaši překvalifikovaní zaměstnanci rádi, že mohou vykonávat méně náročnou práci, nebo zda naopak chtějí další výzvy. Chtějí-li výzvy, dejte jim je. Nejlepší pro ně budou projekty, které je třeba rychle dokončit, nebo cokoli, co je donutí vykročit ze stereotypu méně náročné práce a ukázat, co umějí navíc. K tomu jim dejte více svobody při výkonu jejich práce. Většinou nebudou potřebovat váš blízký dohled.

4. Vyzývejte k otevřenému sdílení nápadů

Překvalifikovaní zaměstnanci mohou přijít s mnoha nápady, jak dělat věci lépe. Pokud jim nebudete naslouchat, brzy propadnou frustraci. Zkuste jim proto umožnit, aby nejen přicházeli s nápady na zlepšení, ale aby je realizovali i v praxi. Proměňte frustraci v inovaci.

-kk-

Zdroj: Recruiter.com - americký server pro náboráře a uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter.com