Co nám brání využívat talent k lepší kariéře?

Znát svůj talent již na dnešním pracovním trhu nestačí. Mnoho lidí má velký talent, ale nepoužívá jej. Zaměstnanci se v práci často plně neangažují, dělají pouze to nejnutnější a přemýšlejí o nalezení jiné práce. Co nám ale brání ve využití našich talentů?

- Nevidíme svou hodnotu. Často si neuvědomujeme, jaký vliv máme na ostatní, nevnímáme svou cenu a jsme příliš skromní. Najděte si proto čas zeptat se zákazníků, zaměstnanců a nadřízených, co na vaší práci oceňují. Vytvářejte si osobní seznam svých silných stránek. Ujasněte si hodnoty, které přinášíte svému okolí.

- Nemluvíme s ostatními. Příliš mnoho lidí tvrdě pracuje a pouze doufá, že si toho někdo všimne, aby se dostali z davu. Jiní propadají druhému extrému a vnucují své navštívenky každému, kdo si je vezme. Efektivnější je však komunikace s okolím. Řekněte druhým, co rádi děláte a jaké hodnoty můžete nabídnout. Nečekejte, že si vašeho talentu všimnou, upozorněte je.

- Neříkáme „ne“. Příliš často a rychle kýváme na pomoc druhým. Chceme pomoci a být týmovými hráči, končíme však zavaleni úkoly a nezvládáme plnění svých slibů. Raději byste se proto měli vždy ptát, zda jste vy tím pravým pro splnění daného úkolu. Vaše odpovědnost spočívá v tom, věnovat se pouze úkolům, v nichž můžete přinést nejvyšší hodnotu.

- Nežádáme o pomoc. Chceme mít vše pod vlastní kontrolou. Těžko však dosáhneme například povýšení, budeme-li působit vystresovaně a zběsile. Důležité je uvědomit si vlastní hranice a naučit se důvěřovat druhým a jejich talentu. Požádat o pomoc není nic těžkého ani ponižujícího.

- Neriskujeme. Obáváme se rizika a snažíme se předem prověřit co nejvíce kroků. Přílišné otálení však nevede k řešením a jsme stále více frustrovaní. Je proto třeba znít své cíle a jít za nimi s využitím svého talentu.

-kk-

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher