Desatero, jak si udržet práci a nedostat výpověď

Přestože ztráta zaměstnání nedefinuje, kdo jsme, je naprosto jasné, že se tomuto zážitku všichni s pokorou a rádi vyhneme. Mnohdy jsou důvody výpovědi úplně mimo naši kontrolu. Zaměstnavatel zruší segment, kde zrovna pracujeme, řeší úspory, prodává nebo slučuje firmy atd. Jenže existují i důvody, za které si bohužel neseme plnou zodpovědnost, protože nejsme třeba tak výkonní, jak se od nás čekalo, nebo nefunguje chemie mezi námi a šéfem, nebo… Nechte se tedy inspirovat pár radami, které vám pomohou si práci udržet.

Ivana Tichotová

1. Přijměte firemní kulturu a budujte firemní image

Chovat se způsobem, který je v rozporu s kulturou Vaší společnosti, je nejrychlejší způsob, jak přijít o práci. Málokdo z nás se svezl v Bentley, přesto když se Vás zeptám, co si o něm myslíte, většina z Vás odpoví, že je to krása, luxus, elegance, tradice, spolehlivost, a rozhodně pozvánku na svezení neodmítne. Firemní image této značky je dokonalá. Stejně tak prodejní cena Coca-Coly by byla v řádech miliard dolarů, přesto jen 40 % z této ceny by tvořily budovy, výrobní linky, distribuční síť, suroviny ad., zatímco celých 60 % z ceny je hodnota korporátní image této společnosti. Jak vidno, image rozhodně není nedůležitá.

2. Buďte užiteční svému šéfovi

Slaďte s ním své pracovní tempo i jazyk, pochopte jeho systém řízení. Buďte flexibilní, odolní a přizpůsobiví. Naučte se předávat informace a klást otázky jazykem, který odráží jeho komunikační návyky. Zkuste převzít některé z jeho každodenních povinností. Nejtěžší pro většinu vedoucích pracovníků je totiž delegovat a důvěřovat. Každý je ale pyšný na to, když se mu podaří dostat se za pomyslnou laťku mikromanažera. Jen s těžkým srdcem by proto propustil někoho, kdo mu s tím pomohl. 

3. Buďte vidět a slyšet

Skromná propagace je klíčovou devizou Vaší práce. Vyjadřujte své názory na schůzkách, poradách, nezištně sdílejte výsledky své práce s kolegy, kterým by mohly být užitečné. Nebojte se být zapamatovatelní. Zkuste třeba vzkřísit kravatu. To, že ji zavrhli všichni ostatní, z ní dělá mocnější zbraň než kdy jindy. Poloviční windsor, o odstín tmavší barva, jiný vzor než košile – stěží se najde někdo, kdo to neocení.

4. Pracujte na sobě

Čtěte časopisy, poslouchejte podcasty, navštivte alespoň dvě obchodní konference ročně a zkuste každý rok nějaký kurz na seberozvoj, který následně zlepší Váš pracovní výkon. Stýkejte se s mladšími, nechte si od nich poradit. Možná si hlídáte to, aby Vám neujel vlak v reálném světě, ale ruku na srdce, jak dobří jste v tom virtuálním? Mnohým už pomáhá AI, nedřete se zbytečně, když to s ní neumíte?

5. Malé věci se počítají

Stále platí pár pravidel, která nikdy nezreziví, naopak nablýskají každý Váš vztah. Děkujte, choďte včas, koukejte se druhým do očí, usmívejte se, představujte se vestoje a oblékejte se tak, abyste udělali dojem.

6. Nepoužívejte sociální sítě jako deník, nepomlouvejte

Sociální média nejsou místem, kde byste lidem měli sdělovat své problémy nebo si stěžovat na svého šéfa. Pamatujte, že budoucí zaměstnavatelé mohou vidět, co zveřejňujete. Negativní příspěvky o bývalých zaměstnavatelích nebo propuštění z práce jsou pro ně varovným signálem. Stejně tak zapomeňte na pomluvy. Když už jim nemůžete odolat, dělejte to alespoň tak, jako by pomlouvaná osoba od Vás byla maximálně pár centimetrů. Zejména v práci a ve velkých městech pravděpodobně narazíte minimálně na někoho z přátel toho, koho si právě berete na paškál.

7. Naslouchejte, budujte vztahy

I kdybyste byli raději se svou rodinou nebo kamarády, choďte na firemní akce, večírky nebo obědy. I kdybyste si raději během polední pauzy četli, určitě bude taktičtější zahrát si s kolegy fotbálek. Stále více pracovních míst pohlcuje umělá inteligence, chytré stroje, roboti a drony, takže pokud si budou firmy hýčkat zaměstnance, pak to budou podle odborníků ti s vysokou sociální inteligencí, empatičtí, velkorysí, s dobrým úsudkem a smyslem pro humor. Ostatně to, že se s Vámi lidé cítí skvěle, Vám zvedne společenský i firemní status asi úplně nejvíc.

8. Nehromaďte zprávy

Možná nestíháte, ale tím, že se každému ozvete, co nejdříve to půjde, dáváte najevo svou empatii, úctu a vysíláte jasný signál, že Vám na něm záleží. Na e-mail odpovězte do 24 hodin a na SMS do 4 hodin, samozřejmě respektujte pracovní dobu. I když možná právě tato bariéra už je za námi.

Časopis New York totiž nedávno publikoval 194 pravidel moderní etikety, ve kterých se mimo jiné píše: „Není nic horšího, než když Vás v půl třetí ráno vzbudí hloupá zpráva nebo oznámení ze Slacku. Tak proč si to děláte? Telefony a počítače dnes disponují skvělými nástroji pro správu Vašeho volného času včetně nastavení pracovní doby a ztlumení různých typů oznámení.

Jsme zodpovědní za to, která blikající světla a zvuky si pustíme do života. Z tohoto důvodu by se každý měl cítit svobodně, když v kteroukoli hodinu napíše zprávu příteli nebo kolegovi. Nemůžeme se úspěšně posunout do budoucnosti, pokud si neuvědomíme, že odpovědnost je na příjemci, nikoli na odesílateli.“

9. Používejte pozitivní jazyk

Pokud potřebujete jakoukoli věc, abyste mohli dokončit úkol nebo projekt, neříkejte svému šéfovi: „Nemůžu to udělat, dokud nezískám to a to.“ Místo toho řekněte: „Dokážu to, ale potřeboval bych k tomu to a to.“ Místo „nemám rád“ zkustedávám přednost“… Je to jednoduchá věc, která Vám může zachránit práci. Každý poslouchá raději pozitivní zprávy než negativní.  

10. Buďte připraveni na nejhorší

Zkuste alespoň jednou za tři měsíce navštívit nějakou networkingovou akci. Seznamte se tam alespoň s pěti novými lidmi a zůstaňte s nimi v kontaktu. Udržujte svůj profil na LinkedIn, aby potenciální zaměstnavatelé věděli, co děláte. Pokaždé, když změníte profil, Vaše kontakty na LinkedIn o tom automaticky vědí. Čím budete viditelnější, tím snazší pro Vás bude získat novou práci.