Deutsche Telekom zavádí kvóty pro ženy

Ilustrační snímek

Největší německá telekomunikační společnost Deutsche Telekom oznámila zavedení kvót pro zastoupení žen v managementu. Do roku 2015 chce obsadit ženami 30 % vyšších a středních manažerských pozic. V současné době má ve svých řadách jen 13 % manažerek. Je tak první společností z třicítky nejsilnějších titulů akciového indexu DAX30, která zavádí zaměstnanecké kvóty pro ženy.

„Je to záležitost sociální spravedlnosti a kategorická nutnost pro dosažení úspěchu,“ komentoval zavedení kvót výkonný ředitel Rene Obermann. Více žen na vedoucích pozicích podle něho jednoduše umožní lepší fungování firmy.

Tento krok je také reakcí na vývoj trhu práce. Ženy totiž v Německu představují 60 % absolventů vysokých škol a zavedení kvót by jim mělo pomoci prorazit skleněný strop. Německá ministryně pro rodinu Kristine Schroederová rozhodnutí Deutsche Telekomu přivítala. Zároveň však naznačila, že současná vláda nepodporuje legislativní zavedení kvót pro ženy.

Průkopníkem zavádění kvót pro zastoupení žen v managementu státních podniků je Norsko, které ukládá povinnost 40% zastoupení žen. K podobnému kroku se nechalo inspirovat Španělsko a navrhuje jej i Francie.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online