Dobrý nábor vyžaduje instinkt

Ilustrační snímek

Čím menší firma, tím důležitější je pro ni nábor správných lidí. Server Inc.com proto přišel s upozorněním na nejčastější příčiny špatného náboru v malých firmách a doporučeními, jak je odstranit.

1. Zajímají vás pouze dovednosti

Technickým dovednostem lze učit, s nadšením a pracovní etikou je to však již horší. Vedle dovedností proto vybírejte pracovníky i na základě jejich přístupu k práci a lidem.

2. Přijímáte rodinné příslušníky dosavadních zaměstnanců

Snaha pomoci rodinám vašich zaměstnanců se nemusí vždy krýt s vašimi potřebami. Navíc by tím posílilo nebezpečí vzniku interpersonálních konfliktů a také pocit favorizování některých zaměstnanců. Vypracujte proto formální potupy pro najímání rodinných příslušníků a nerozmisťujte je do stejných oddělení.

3. Prodáváte uchazečům práci, místo aby se uchazeči prodávali vám

Dobrý uchazeč by měl vaši firmu znát a připravit se a pohovor. Mluvte proto o volné pozici, podstatě vašeho byznysu a odpovídejte na otázky. Není třeba prodávat. Chcete přeci lidi, kteří pro vás budou chtít pracovat, nikoli ty, kteří se nechají přesvědčit.

4. Nedáte na svůj instinkt

Formální proces náboru je pro výběr správných pracovníků důležitý, důležitá je však také intuice. Nemáte-li z uchazeče dobrý dojem i přes jeho kvalifikaci, blíže jej prověřte. Zkontrolujte reference a zaměřte se na to, jak se dotyčný choval například při čekání na pohovor.

5. Myslíte si, že můžete změnit nezměnitelné

Někteří lidé mohou pracovat a jednat s ostatními způsobem, který vám nevyhovuje. Nespoléhejte na to, že je dokážete změnit. Předem dobře zvažte, zda jste je ochotni přijmout s veškerými jejich vlastnostmi.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com