Druhé zaměstnání mají většinou lidé bez vysoké školy

Slovenský zákoník práce nikomu nebrání mít tolik zaměstnání, kolik stihne. Zaměstnanec může pracovat u více zaměstnavatelů současně a u každého z nich může mít více pracovních poměrů.

Lidé v regionech, kde je bez práce téměř každý čtvrtý člověk, si jen těžko umějí představit, že by při hlavním zaměstnání vykonávali ještě nějaký „vedlejšák“. Mladí lidé z měst, často bez vlastní rodiny, vidí naopak k druhé práci dost důvodů. Chtějí více peněz a práci, která je na rozdíl od jejich hlavního zaměstnání, těší.

Když zaměstnavatel uzavře se zaměstnancem kromě pracovní smlouvy o hlavním pracovním poměru také dohodu o provedení práce, pracovní činnosti nebo brigádnické práci studentů, může pracovat více než 40 hodin týdne.

Podle statistik Eurostatu tráví lidé na Slovensku v druhé práci přibližně dalších 12 hodin týdně, což je průměrné délka v celé Evropě. Na Slovensku má druhou práci 1,1 % lidí, v Čechách 1,6 % a v Polsku až 7,6 % lidí.

Nejvíc pracujících, kteří mají druhé zaměstnání, nemá vysokoškolské vzdělání. Nejčastěji mají vedlejší pracovní poměr vědecky a duševně odborní pracovníci, technici a zdravotníci.

-pk-
Zdroj: Sme.sk - zpravodajský server slovenského deníku SME
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sme.sk