Gastronomii trápí dlouhodobě nedostatek kvalitních zaměstnanců, zejména kuchařů a šéfkuchařů. JenPráce.cz však letos eviduje větší zájem ze strany uchazečů, pro zaměstnavatele není problém sehnat obsluhu

Nedostatek kvalitních zaměstnanců zůstává stále jedním z nejpalčivějších problémů segmentu gastronomie. Na českém pracovním trhu chybí zejména kuchaři, přestože je o učňovské obory velký zájem. Pouze 10 % absolventů gastronomických škol zůstává v oboru, což vytváří nedostatek pracovníků. Možná se ale blýská na lepší časy, pracovní portál JenPráce.cz letos totiž eviduje větší zájem ze strany uchazečů než v minulých letech.

Michal Španěl, JenPrace.cz

Gastronomický sektor v Česku, kde pracují statisíce lidí, dlouhodobě trpí nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Tento problém se prohloubil již po pandemii covidu-19, kdy mnoho z nich odešlo za stabilnějšími pracovními příležitostmi a do oboru se již nevrátili. Práce v gastronomii je často náročná, s nízkými mzdami a omezenými benefity, což odrazuje nové uchazeče.

Nejvíce chybí kuchaři. Přitom o učňovské obory je velký zájem, do praxe ale přechází málo lidí. V Česku je zhruba 150 škol zaměřených na gastronomii, ale pouze 10 procent absolventů, podle dat Asociace malých a středních podniků, zůstává v oboru, který vystudují.

Blýská se na lepší časy

Celkově se nabídka pracovních pozic v gastronomii zvýšila meziročně o +17 %. Nejrychleji pak rostla poptávka po barmanech (+27 %) a poté po číšnících a servírkách (15 %).

Tabulka 1: Meziroční růst nabídky

Profese

Meziroční nárůst nabídky práce

Číšník / Servírka

+15.2 %

Kuchař / Kuchařka

+11.7 %

Barman / Barmanka

+26,6 %

Zdroj: Data JenPráce.cz k 30. 4. 2025

Počet reakcí zájemců o práci na jeden inzerát roste ještě rychleji, než počet nabídek práce, a to v průměru o 39 %. Trh je tedy letos aktivnější i ze strany kandidátů. U pozice barman sledujme nyní v průměru kolem 33 uchazečů na jeden pracovní inzerát (+74 %), u pozice číšník 25 (+38 %) a přibližně 17 uchazečů na 1 inzerát kuchaře (+36 %). Barman je tedy nejvíce populární z těchto pozic, zde mohou zaměstnavatelé vybírat z velkého počtu uchazečů, kuchař nejméně.

Tabulka 2: Reakce uchazečů podle profesí

Profese

Reakce uchazečů

Číšník / Servírka

+37.6 %

Kuchař / Kuchařka

+36.1 %

Barman / Barmanka

+74 %

Zdroj: Data JenPráce.cz k 30. 4. 2025

Počet reakcí na jeden inzerát i absolutní reakce ukazují, že nejvíce táhne obsluha, číšníci, servírky a barmani. Nabídka práce pro ně roste, ale kandidátů přibývá ještě rychleji, takže zaměstnavatelé mají dobrý výběr. Na pozice kuchař se pak hlásí v průměru asi polovina lidí, co na pozice v kategorii obsluha barmani.

Tabulka 3: Reakce na jeden inzerát podle profesí

Profese

Reakce na jeden inzerát 2023 (nebo 2024)

Reakce na jeden inzerát 2024 (nebo 2025)

Číšník / Servírka

20,6

24,6

Kuchař / Kuchařka

14,2

17,3

Barman / Barmanka

23,8

32,7

Zdroj: Data JenPráce.cz k 30. 4. 2025

Jak je to se mzdami?

Meziročně nejrychleji rostou mzdy barmanů (+6,5 %) a obsluhy (+5 %). Šéfkuchaři si dlouhodobě drží náskok +45 % proti kuchařům, ale po výrazném skoku v roce 2023 se hladina mírně korigovala (-0,5 % r/r). Nižší hodnota 41 549 Kč v květnu je dána pravděpodobně tím, že se ještě nemohlo započítat pro gastronomii silné období letních prázdnin. Vyšší mzdy u šéfkuchařů potvrzují, že je stále obtížnější je sehnat, firmy si na ně totiž musejí připlácet. U obsluhy stačí nižší nabídka mzdy a zaměstnavatelé pozici obsadí.

Tabulka 4: Mzdy v gastronomii

Profese

Průměr nástupní mzda (Kč) 2023

Průměr nástupní mzda (Kč) 2024

2025 (Kč) YTD*

Číšník / Servírka

29 005

30 468

30 944

Kuchař / Kuchařka

30 837

31 686

32 735

Barman / Barmanka

32 358

34 472

33 399

Šéfkuchař / Šéfkuchařka

45 000

44 777

41 549

Pomocný pracovník / pracovnice v gastronomii

28 340

28 923

30 393

Zdroj: Data JenPráce.cz k 30. 4. 2025
YTD* … 2025 průměr za leden–duben

Pomoc brigádníků

Stejně jako loni, i letos pomohou během letní turistické sezóny v gastronomii brigádníci. Hotely, restaurace, které zaznamenávají v tomto období zvýšenou poptávku, tak mohou posílit své týmy z těchto zdrojů. To platí také pro sezónní gastro provozy v kempech, na přehradách a dalších letních turistických destinacích.

Novinka v podobě brigád možných již od 14 let může mít mírně pozitivní dopad, avšak s určitými omezeními. Mladí brigádníci stále nemohou pracovat na pozicích s přímým přístupem k alkoholu, jako je barman. Mohou se však zapojit například do obsluhy (bez kontaktu s alkoholem) nebo pomáhat v kuchyni.

 

O portálu JenPráce.cz

Pracovní portál JenPráce.cz patří mezi největší pracovní portály v České republice a funguje od roku 2013. Stojí za ním společnost Coweo Technologies a investiční skupina Pale Fire Capital. Jeho cílem je pomáhat lidem najít lepší práci a firmám poskytovat výhodné a kvalitní služby, které jim ulehčí proces obsazování pracovních pozic a zároveň jim pomohou se rozrůstat. JenPráce.cz má k dispozici širokou škálu statistik, počínaje rozvrstvením nabídek v jednotlivých krajích, přes četnost nabízených benefitů až například po požadované vzdělání.