Globalizace přináší změnu náboru zaměstnanců

Globalizace v následujícím desetiletí přiostří boj o talenty. Firmy se budou muset naučit lépe rozumět jiným kulturám. To je výsledek nedávné konference australské organizace Recruitment & Consulting Services Association (RCSA). Jihoafrický futurista a politický analytik Daniel Silke hovořil dokonce o „druhé  průmyslové revoluci“, v souvislosti s rozkvětem ekonomiky v tzv. regionu BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína).

Jen Indie a Čína budou mít do roku 2010 1,5 milionů mladých vědců a inženýrů, což dvanáctkrát převyšuje výstup univerzitního systému ve Spojených státech. Pro globální náborový průmysl to znamená velký posun v dodávkách budoucí pracovní síly.

Očekává se také posílení mobility zaměstnanců. Na světě je 200 milionů lidí migrujících za prací, kteří dohromady představují pětinu nejlidnatější země. Globální válka o talenty povede k tomu, že jednotlivé země budou posuzovány podle kvality nabízeného vzdělávání a socioekonomických ukazatelů.

Brazílie, Rusko, Indie a Čína budou v následujících letech představovat 40 procent světové pracovní síly. Firmy by se v narůstající ekonomické nejistotě měly zaměřit na věci, s nimiž mohou něco dělat. Jde o takové aspekty, jako je vůdcovství, komunikace a řízení změn.

-kk-
Zdroj: Human Resources Leader - přední australský server pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje Human Resources Leader