Jak si vybrat ty správné stážisty

Ilustrační snímek

Mnohé firmy si příliš nelámou hlavu s výběrem stážistů a studentů na praxi, jelikož je vnímají jen jako krátkodobou výpomoc. Není to ale škoda? Programy zaměstnávání stážistů mohou být velmi efektivní nástroje pro přísun talentů a výběr budoucích zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že se blíží léto a s ním i typický čas náboru stážistů, server Recruiter.com zveřejnil následující doporučení, na co si dát pozor při výběru stážistů.

1. Neprofesionalita

Jasnou ukázkou neprofesionality je pozdní příchod na pohovor a evidentní absence přípravy. Všímejte si také, co má zájemce o stáž na sobě a jak mluví. Měl by na vás chtít udělat dojem, nikoli ukazovat nedostatek respektu.

2. Přílišné sebevědomí a okamžitý zájem o peníze

Smyslem stáže je především získat zkušenosti. Uchazeč, jehož hlavní motivací jsou peníze, není ten pravý. A není to ani ten s obřím egem, který chápe pohovor jako prezentaci své bezbřehé jedinečnosti.

3. Chybějící zkušenosti

Sledujte, zda se zájemci o stáž u vás již účastnili nějaké stáže, jakým mimoškolním aktivitám se věnují a vybírejte ty s největším zájmem o obor. Zároveň však mějte na paměti, že vědomosti a zkušenosti nejsou všechno, uchazeč by měl také zapadnout do vaší firemní kultury.

4. Frázovité odpovědi

Hledejte nadšení, nikoli naučené fráze. Pokud uchazeč odpovídá heslovitě a bez zájmu, je to silný varovný signál. Ptejte se ho na konkrétní dosavadní zkušenosti, čímž jednak odhalíte lži a jednak předstírané nadšení.

5. Chybějící otázky

Uchazeč, který myslí svou stáž u vás vážně, bude mít zájem na tom, abyste si jej zapamatovali v tom nejlepším světle. Připraví si otázky ohledně firmy a své případné pracovní role.

-kk-

Zdroj: Recruiter.co.uk - portál odborného britského časopisu pro specialisty náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter.co.uk