Jak snížit „závislost“ na pracovních agenturách a portálech?

Dříve bylo běžné, když jsme měli otevřenou pozici, že jsme ji rovnou vystavili na pracovní portál a čekali jsme, kdo se nám přihlásí a pevně jsme doufali, že se nám přihlásí takový kandidát, kterého jsme si vysnili. Pokud jsme si vyhodnotili, že pozice je pro nás těžko obsaditelná, tak jsme ji rovnou zadali pracovní agentuře. Za poslední roky se ale recruitment zásadně změnil. Je o aktivním vyhledání kandidátů, oslovení pasivních kandidátů, práce s kandidáty v naší databázi atd. Hledáme všechny možné cesty, jak správné kandidáty najít, ale také jak snížit náklady a být časově efektivní.

Milan Mahovský, dream.jobs

Ne každý Recruiter chce jít touto cestou (přece jen vyčkávat je bezpečnější), ale stojí to za to! Jaké jsou tedy další cesty náboru bez použití agentur a portálů? A do čeho má smysl investovat a proč?

Kariérní stránka společnosti

Zlepšuje zkušenost kandidáta

Když kandidát otevře vaši kariérní stránku, tak 85 % z nich chce primárně zaslat CV a reagovat na pozici. Pokud nemůže najít potřebné informace k pozici, sníží to vaše šance, že se bude o pozici ucházet. Naopak, pokud máte dostatek informací, ale kandidát nemůže najít tlačítko, jak o pozici zažádat opět to snižuje vaše šance. Pokud postup žádosti o pozici bude složitý, kandidát patrně v polovině žádosti ztratí svůj zájem. Nebo se vaše stránka špatně zobrazuje v mobilu či počítači. Přemýšlejte tedy, jaké informace o pozici jsou důležité pro kandidáta a budou ho motivovat k tomu, aby na ni reagoval. Inspirujte se na těch nejlepších e-shopech. Reakce na pozici je jako nákup produktu na e-shopu. Čím více je obsah atraktivní, tím pravděpodobněji na to kandidát zareaguje.

Pomáhá zvýšit SEO

Určitě chcete, aby vaši vystavenou pracovní pozici shlédlo co nejvíce kandidátů. Kariérní stránka tedy musí být optimalizována pro SEO (optimalizace pro vyhledávače), aby se dobře umístila na Googlu. Dobře postavené SEO vám zajistí větší dohledatelnost kandidátů a přitáhne pozornost dalších.

Zlepšuje vaši značku zaměstnavatele

Vaše značka je to, co vás odlišuje od konkurence. Nekopírujte to, co mají všechny kariérní stránky. Nebuďte fádní a netočte stejným stylem náborová videa nebo články. Buďte originální, včetně obsahu. Využijte možnosti odprezentovat všechny unikátní příležitosti, které společnost nabízí, včetně toho, v čem je vaše firma jedinečná.

Snižuje náklady 

Můžete ji využít k propagaci svých pracovních míst a značky svého zaměstnavatele 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Můžete komunikovat se svými kandidáty např. prostřednictvím chatbota, který jim poskytne další informace a postrčí je, aby se ucházeli o vaši otevřenou pozici. Nebo můžete využít umělou inteligenci, která kandidátovi nabídne pozici na základě jeho CV.

Zkracuje dobu přijetí kandidáta

Každý kandidát, který se uchází o práci ve vaší společnosti, bude okamžitě vědět, o čem je daná společnost. Také se vám budou hlásit kandidáti, aniž by reagovali na otevřenou pozici, ale pošlou vám CV, které se vám bude hodit třeba v budoucnosti.

Pokud máte kariérní stránku, využijte ji na maximum pro komunikaci s kandidáty. Odkaz na kariérní stránku a danou pozici uvádějte, pokud možno, všude – LinkedIn, sociální sítě, propagační materiály, atd. Vaším cílem by mělo být dostat co nejvíce vaši stránku do povědomí kandidátů. I kdyby vaše kariérní stránka měla mít jednu “page” se základními informacemi pro kandidáty, pořád je lepší odkazovat vaše kandidáty právě na ni, než na pracovní portál, což se nejčastěji děje...

Dalšími pomocníky jsou ATS (databáze kandidátů), PPC a online kampaně, o kterých budeme psát v dalším článku.

dream.jobs

dream.jobs je recruitment-tech startupovou společností, využívající umělou inteligenci (AI) jako jedno z hlavních inovativních řešení napříč produktovým portfoliem. Ekosystém využívající umělou inteligenci šetří čas a peníze v recruitmentu a zároveň snižuje diskriminaci.