Jak uspět na veletrhu práce

Chce-li firma uspět na veletrhu práce, musí se na to předem dobře připravit. Samotná účast pochopitelně nestačí. Úspěch není předem zaručen ani tehdy, rozhodne-li se firma účastnit veškerých možných veletrhů. Naopak je třeba účast na konkrétních veletrzích zvážit. V tom by mělo pomoci těchto několik doporučení:
- Účast na pracovních veletrzích musí odpovídat celkovému mediálnímu a propagačnímu plánu firmy.
- Firmy by se neměly snažit být všude první a zapisovat se tak na každý veletrh práce bez rozmyslu.
- Účastnické poplatky bývají často proměnlivé v závislosti na době přihlášení. Je tedy vhodné zjistit si předem jejich výši.
- Jestliže se firma rozhodne nakonec pro neúčast, nic jí nebrání v tom, aby se někteří její zástupci vydali na veletrh jako pozorovatelé.

Když se firma rozhodne, že se aktivně zúčastní veletrhu práce, zbývá jí vymyslet strategii, důkladně naplánovat celý prezentační den. Základem toho je především kontrolní seznam. Na ten si firemní zástupce poznamená, co všechno má přinést s sebou (vizitky, pracovní nabídky, propagační materiály, bonbóny atd.) nebo to, v jakém čase bude konkrétně na firemním stánku působit. Pro samotnou účast je třeba mít na paměti následující:
- Dostavte se včas.
- Neodcházejte předčasně.
- Firemní stánek oživte nejlépe projekcí.
- Neseďte ve stánku, stůjte před ním.
- Viditelně prezentujte, které pracovníky hledáte.
- Mějte připravené žádosti o práci ve vaší firmě, případně umožněte zájemcům přijímací pohovor ve firemním stánku.
- Snažte se získat přístup ke kontaktním údajům účastníků veletrhu.

Po návratu z pracovního veletrhu ještě není veškeré práci konec. Firmě zbývá kontaktovat perspektivní kandidáty, vybrat ty nejlepší a zhodnotit úspěch celé akce.
Zdroj: Recruiter's Network - americký portál a online komunita pro náboráře
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter's Network