Jak vést pohovory s introverty

Ilustrační snímek

U pracovních pohovorů většinou vítězí extroverti, kteří se umějí dobře prodat. Důvodem je samotný formát pohovorů, které neuváženě znevýhodňují introverty. A výsledek? Firmy se připravují o nejlepší kandidáty na svá volná místa jen proto, že tito lidé nejsou tak zdatní řečníci jako jejich extrovertní kolegové. Není to škoda? Tuto otázku si nedávno položil server HR Zone, který také upozornil na to, co by náboráři měli vědět o introvertech:

- Introverti nemají rádi společenskou konverzaci. Většinou mluví, až když mají co říci. Snaha náboráře o uvolnění atmosféry pomocí hovoru o počasí proto introverty spíše znervózňuje. Měl by vědět, že mlčení v takovém případě není projevem záměrné hrubosti.

- Introverti se nechtějí okatě prodávat. Příčí se jim silácké vystupování, a proto mají tendenci zmínit jen ty nejzákladnější své úspěchy. Náborář by si to ale neměl vykládat jako nedostatek zájmu o nabízenou práci.

- Introverti déle přemýšlejí, než odpovědí na otázky. Nejdříve si potřebují utřídit myšlenky, což ale neznamená, že by si nevěřili nebo neznali odpovědi. Rychlost odpovědi by neměla být jediným kritériem vašeho hodnocení.

- Introverti jsou přímí. To, že introverti nemluví tak rychle a nahlas jako extroverti, neznamená, že neumějí být přímí. Ve svých odpovědích bývají naopak přímější než extroverti. Řeknou vám, co chcete slyšet, bez zbytečné omáčky okolo.

Jak tedy vést přijímací pohovory s introverty?

- Zaměřte se na relevantní otázky. Vaším cílem je najít uchazeče, který svými znalostmi, dovednostmi a způsoby chování nejlépe vyhoví obsazované pozici a kultuře firmy. Pokud nebudete přesně vědět, jaké znalosti, dovednosti a způsoby chování hledáte, vždy vás více oslní extroverti.

- Zaveďte standardizovaný proces. Váš náborový proces by měl dát stejnou šanci extrovertům i introvertům, aby ukázali své schopnosti. Věřit pouze osobnímu pocitu náborářů je chyba.

- Dejte uchazečům více informací předem. Umožněte jim, aby se na pohovor řádně připravili. Vaším cílem přece není někoho nachytat, ale dát prostor k úspěchu.

- Připravte si hodně otázek. Introverti budou odpovídat věcně a stručně. Využijte příležitost dozvědět se od nich co nejvíce informací.

- Nebojte se chvíle ticha. Dávejte si pozor na tendenci začít okamžitě mluvit, jakmile nastane chvíle ticha. Dejte introvertům dostatek času, aby odpovídali.

- Neodsuzujte nikoho předem. Místo soudů si během pohovoru raději dělejte poznámky o tom, jak daný uchazeč splňuje kritéria pro danou pozici.

-kk-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone