Každá práce může být smysluplná

Pod pojmem „smysluplná práce“ si lidé často představují aktivity, které podporují charitu nebo pomáhají léčit nemoci. Většina z nás však pracuje pro firmy, jejichž hlavním posláním je zisk, a věnuje se úkolům, které nejsou tak výjimečné. Přesto můžeme svou práci vnímat jako smysluplnou – pro každého to může znamenat něco jiného.

- Ujasněte si, co od své práce chcete. Co vás motivuje k tomu, abyste ráno vstali z postele a šli do práce? Jakmile si ujasníte, co od své práce očekáváte, ujistěte se také, že poznáte, když se vám toho dostane.

- Převezměte iniciativu. Zapojte do své práce další své zájmy. Pokud vás například zajímá ekologie, zaveďte v kanceláři recyklaci či postupy, jak ušetřit papír.

- Pamatujte si, proč nepracujete. Ať je váš „smysl“ jakýkoli, soustřeďte se na něj a připomínejte si jej, když začnete mít pochybnosti.

- Změňte postoj, nikoli práci. I když se vám vaše práce nezdá smysluplná, neodcházejte neuváženě. Nejprve se zamyslete, co můžete udělat, aby smysluplná byla.

- Hledejte smysl mimo práci. Nedaří-li se vám najít smysl v práci, hledejte jej prostřednictvím dobrovolnictví nebo svých koníčků.

- Udržujte si otevřené možnosti. Vaše zájmy se mohou časem změnit. To, co je smysluplné, když máte malé děti, se například může změnit, když vyrostou. Je to celoživotní proces.

-kk-

Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com