Kdo říkal v roce 1999, že to nebude možné, ať se přihlásí

V roce 1999 jeden internetový magazín uveřejnil deset principů nové ekonomiky, které aplikoval na elektronický nábor (e-recruiting). Mnoho principů bylo tehdy kontroverzních a ozývala se řada rozčilených personalistů, že nábor tváří v tvář nevymizí a uchazeči i personalisté nebudou akceptovat elektronické životopisy, online pohovory a další virtuální vymoženosti. V některých případech měli pravdu, ale ve většině nikoli. Aktualizované principy jsou následující:
1. Materiál – skutečně se dramaticky snížilo množství žádostí a životopisů na papíře. Většina se jich distribuuje elektronicky, stejně jako mnoho dalších informací o pracovním trhu.
2. Prostor – personalisté stále tráví mnoho času živou interakcí a komunikací. Používají však více online testování a online interview.
3. Čas – elektronické monitorování kandidátů, rozesílání e-mailů apod. šetří hodiny času, které by jinak náborový manažer strávil dotazováním. Nikdo nechce na uchazeče dlouho čekat.
4. Lidé – personalisté jsou zavaleni životopisy, ale stále se musí učit zacházet s lidmi lépe. Služby uchazečům jsou zatím jejich největší slabinou.
5. Růst – je zrychlen díky informační technologii. Růst společnosti bude probíhat, jen pokud budou růst služby a okruh kandidátů, již nikoli lokální, ale globální.
6. Hodnoty – s čím více uchazeči vybuduje náborový manažer vztah a čím širší bude záběr internetu společnosti, tím bude její hodnota vyšší.
7. Výkonnost – role náborového manažera se změní více na obchodníka, budovatele vztahů a vyhledávače kandidátů.
8. Uchazeč – je král, může kdykoli změnit firmu i náborového manažera.
9. Transakce – stále je to vztah jeden na jednoho. Musí se posilovat management budování vztahů a porozumnění individuálním rozdílům.
10. Podnět – uchazeči i manažeři očekávají rychlý, efektivní, zdvořilý a zábavný vztah a rychlé rozhodování. Nechtějí se zdržovat byrokracií a administrativou.
-ba-
Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net