Když už jedna práce nestačí, každý čtvrtý Čech zvažuje přivýdělek

Více než čtvrtina Čechů zvažuje v důsledku rostoucí inflace ke svému současnému zaměstnání přibrat druhou práci. Bezmála 75 % pracujících občanů nepovažuje v současné situaci svůj příjem za dostatečný, nejčastěji jim měsíčně chybí 3 000 – 8 000 Kč. Řešením může být přivýdělek, například formou brigády, vyplývá z nejnovějšího průzkumu společnosti Tymbe.

Ilustrační snímek

Letos v dubnu vzrostly dle ČNB ceny zboží a služeb, které spotřebovává průměrná česká domácnost, v porovnání se stejným měsícem loni, o rekordních 14,2 %. Přibližně tři čtvrtiny respondentů průzkumu uvedly, že svůj příjem v současné situaci nepovažují za dostatečný. Více než čtvrtina respondentů (26 %) uvedla, že k tomu, aby se vrátila na svůj před inflační životní standard, v měsíčním rozpočtu chybí do 3 000 Kč.

Celkem 51 % respondentů uvedlo, že jim měsíčně chybí 3 000 – 8 000 Kč, což potvrzují i interní data společnosti Tymbe, největšího online zprostředkovatele brigád na tuzemském trhu. „V druhém kvartálu letošního roku si u nás za měsíc brigádník průměrně vydělal zhruba 4 600 Kč,“ uvádí Michal Harásek, spoluzakladatel Tymbe. Přibližně 16 % účastníků průzkumu poté uvedlo, že měsíčně postrádají 8000 – 12 000 Kč.

Zájem o brigády roste

Zvýšení svého měsíčního příjmu plánuje dle průzkumu více než čtvrtina respondentů (26 %), v současnosti zaměstnaná na hlavní pracovní poměr, řešit přivýdělkem. Jedním z nejrozšířenějších typů přivýdělku jsou brigády, které už dávno nenavštěvují pouze studenti.

Od konce roku 2021 registrujeme nárůst brigádníků ve věku nad 35 let o 5 %. Aktuálně tato skupina tvoří 46 % ze všech našich brigádníků. Vysvětlujeme si to i tím, že brigády jsou flexibilní a dají se snadno zkombinovat se stálou prací,“ doplňuje Harásek.

Tymbe průzkum graf

Současná situace se ovšem dotýká takřka každého. Z průzkumu dále vyplývá, že brigádu aktuálně zvažuje i 11 % respondentů, kteří v současnosti nemají stálý pracovní poměr ani jiný přivýdělek. Do této skupiny spadají zejména studenti, důchodci, lidé na rodičovské dovolené či nezaměstnaní. To, že se konstantě zvyšuje zájem o přivýdělek formou brigády dokládají i data Tymbe: „Počet aktivních brigádníků, kteří využívají naši platformu, se oproti prvnímu pololetí roku 2021 v tom letošním už téměř zdvojnásobil,“ uzavírá Harásek.

Průzkum byl realizován na konci května 2022 za pomoci online nástroje pro sběr dat Instant Research od agentury IPSOS. Na otázky odpovídalo 840 respondentů z celé ČR.