Lhaní v CV se nevyplácí

Řada lidí, obzvlášť pak těch, kteří právě začínají kariéru, je v pokušení svá CV trochu „vylepšit“, aby se u potenciálního zaměstnavatele zviditelnili. Nepravdy o předchozích pozicích, kvalifikacích nebo dokonce vzdělání vás ale mohou brzy mrzet. Nejen, že řada firem prověřuje informace o potenciálních zaměstnancích, ale i v případě, že vaši malou lež přehlédnou a přijmou vás, může vás tento hřích později mrzet a trápit. Snažte se proto udržet informace nepokroucené.  

Tipy, jak vytvořit zajímavé CV a nelhat:

- Držte se faktů. Dobré je uvést klíčová slova, která odpovídají frázím v popisu pozice od firmy v CV a v průvodním dopisu – pomohou zachytit pozornost náboráře.

- Správný přístup. Většina uchazečů předpokládá, že v případě vlažné reakce ze strany potenciálního zaměstnavatele musí být příčinou jejich kvalifikace, která příliš nezaujala a zřejmě neodpovídá požadavkům firmy. V mnoha případech je však větší problém, jak je jejich zkušenost prezentována. CV by nemělo být jen seznam faktů – mělo by vykreslit portrét vaší osoby a co můžete novému zaměstnavateli nabídnout. Snad nejběžnější chybou CV je nedostatečná specifikace vašich předchozích povinností a dosažených úspěchů. Snažte se vžít do kůže vašeho potenciálního zaměstnavatele. Rád by získal co nejjasnější představu o tom, jak můžete do firmy přispět.

- Umění prodat se.  Každý uchazeč má svou slabší stránku. Existují ale  způsoby, jak slabiny proměnit v silné stránky. Pokud máte například málo praxe, klaďte důraz na vaše nadšení a schopnost rychle se učit. Váš postoj také může mít vliv na to, jak budete úspěšní. Negativismus a předpoklad prohry se může promítnout do vašeho stylu. Projev jistoty naopak dává okamžitou výhodu.   

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder