Manažerská kariéra navzdory kancelářské politice

Manažeři se často ptají, jak najít klíč k úspěšné kariéře v rámci nástrah kancelářské politiky. Článek přináší několik tipů, jak je překonat.

- Převezměte odpovědnost za řízení své kariéry. Nečekejte, až vás propustí, vyhoříte nebo budete příliš otrávení na oživení své kariéry. Objevujte svou kariéru průběžně.

- Přistupujte ke každému setkání a rozhovoru s lidmi jako k pohovoru. Dodejte jim hodnotu tím, že se nebudete soustředit na sebe, ale na druhé. Nikdy nevíte, kde narazíte na dobrou příležitost.

- Soustřeďte se na své silné stránky. Dělejte to, v čem jste nejlepší a pro co máte nadšení. Nesoustřeďte se na své slabosti, byli byste pouze průměrní.

- Workoholismus si vybírá svou daň. Workholici končí tím, že vyhoří a nemusí se jim již podařit obnovit předchozí úspěch. Za své chování zaplatí osobní cenu.

- Vyrovnejte své soustředění na obchodní výsledky se zájmem o lidi. Obchodní výsledky jsou důležité, nikoli však na úkor lidí. Věnujte proto alespoň polovinu svého času rozvoji vztahů mimo vaši práci.

- Přestaňte se opájet zvukem vlastního hlasu. Vybudujte si přístup, kdy budete z 80 % naslouchat a z 20 % mluvit.

- Nebuďte nezaměstnaní. Pokud budete propuštěni, nabídněte se okamžitě jako dobrovolník na místě, které vám pomůže rozvíjet vaše znalosti a dovednosti. Čím déle se nebudete smysluplně angažovat, tím více přijdete o energii a sebedůvěru.

- Netolerujte hrubého šéfa. Pokud se vám nedostává respektu, který si zasloužíte, odejděte.

- Slibujte méně a poskytujte více. Velké sliby dokáží zaujmout veřejnost, stejně však ale i to, když je nedokážete dodržet.

- Najděte si mentory. Najměte si kouče nebo najděte důvěryhodného poradce, nejlépe mimo vaši rodinu a práci.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today