Muž, který podporuje kvóty pro ženy

Ilustrační snímek

Myšlenka zavedení povinných kvót pro zastoupení žen ve vedení firem vyvolává bouřlivé diskuse a jitří emoce obou pohlaví. Důkazem může být například jedna z diskusí v největší české skupině věnované HR na síti LinkedIn „HR News – zprávy z HR a managementu“, kterou si můžete přečíst zde. Zaznamenala celkem 183 komentářů, přičemž nejsilnější hlas proti zazněl z úst muže.

Bylo by však velmi zjednodušující a nepravdivé, pokud bychom tvrdili, že muži jsou proti kvótám a ženy pro kvóty. Řada žen veřejně vystupuje proti kvótám, protože jsou přesvědčeny, že se dokáží vypracovat samy. Naopak někteří muži kvóty podporují. Jedním z nich je Dean Royles, personální ředitel britské nemocnice Leeds Teaching Hospitals, která se nachází ve městě Leedsu na severu Anglie a zaměstnává 14 tisíc lidí.

V článku na serveru HR Magazine Dean Royles vysvětluje, že zpočátku byl sám kvótami zaskočen. Zcela odmítal diskriminaci, včetně té pozitivní. Postupně se však seznámil s mnoha důkazy o tom, že genderově vyváženější vedení organizací přináší lepší rozhodování, produktivitu, kvalitnější služby a také vyšší návratnost investic.

Nejvíce ředitelek je ve zdravotnictví, ale je to stále málo

Ve vedoucích úlohách v britském zdravotnictví jsou ženy zastoupeny poměrně silně (stejně tak je tomu i v ČR viz Podíl žen ve vedení firem v ČR). V čele státních zdravotnických zařízení stojí 42 % výkonných ředitelek, 32 % finančních ředitelek a 68 % personálních ředitelek. Ani to však podle Deana Roylese není dostačující důvod, proč nezavádět kvóty.

Odpůrci kvót nejčastěji namítají, že je třeba najít nejvhodnějšího člověka bez ohledu na pohlaví. Obávají se, že by je kvóty nutily povyšovat neschopné či méně schopné pracovníky. Argumentují, že výběr vedoucích pracovníků by měl být věcí byznysu, nikoli politické korektnosti. Dean Royles se však ptá: „Proč by měly kvóty znamenat, že musíme přijmout neschopné ženy? Mladé ženy dosahují lepších výsledků ve školách. Ve středním (a také vyšším) managementu je celá řada schopných žen. Není absolutně žádný důvod předpokládat, že by kvůli kvótám byly jmenovány neschopné ženy. Kvóty však rozhodně zvýší počet žen ve vedení.

Zároveň dodává, že stále zůstává zastáncem rozvoje leadershipu, zlepšování firemní kultury a opatření na podporu rodin. Kvituje nedávné uzákonění sdílené mateřské dovolené. Kvóty by podle něj měly dostat stejnou šanci osvědčit se v praxi.

Co si myslíte vy? Najde se český muž, který je pro zavedení kvót?

Více o kvótách čtěte v naší rubrice Ženy ve vedení firem.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine