Na co se ptát, když vybíráte náboráře

Ilustrační snímek

Říká se, že kovářova kobyla chodí bosa. Platí to i v oblasti náboru? Řada náborářů se specializuje na určité obory, například obchod, výrobu či IT. Umějí tedy hledat ty nejlepší prodejce, dělníky či programátory. Dnes se však zaměříme na to, jak by měli postupovat v případě, kdy najímají specialisty náboru.

Chcete-li poznat dobrého kolegu z oboru, který je tím nejvhodnějším kandidátem na pozici specialisty náboru ve vaší firmě, položte mu následující otázky. Upozornil na ně LinkedIn Talent Blog.

1. Vztahy s manažery

Požádejte uchazeče o pozici náboráře, ale vám popsali své vztahy s posledními třemi manažery, do jejichž týmu hledali nové členy. Náborář musí ve vztahu s manažerem umět fungovat jako partner, nikoli jako podřízený, který přijímá příkazy.

2. Komunikace s odmítnutými uchazeči

Zajímejte se, jak uchazeči komunikují s kandidáty, kteří jsou během náborového procesu vyřazeni. Mnozí náboráři totiž s odmítnutými uchazeči vůbec nekomunikují. To může značně poškodit vaši pověst a značku zaměstnavatele.

3. Práce s daty

Dnešní náborář musí umět pracovat s obrovským množstvím dat. Na pracovním pohovoru musí být schopen popsat konkrétní příklady práce s daty při výběru zaměstnanců.

4. Vzdělávání v oboru

Nezapomeňte položit otázku, jak si jednotliví uchazeči udržují povědomí o aktuálním dění v oboru. Ptejte se, jaké publikace čtou, jaké trendy je nejvíce oslovují a podobně.

5. Sociální sítě

Požádejte uchazeče, aby vám ukázali své profily a aktivity na LinkedInu a Twitteru. Zajímejte se, jak budují vztahy s potenciálními uchazeči o práci pomocí internetu a zda v tomto prostředí dokáží budovat značku zaměstnavatele.

6. Kvalita náboru

Na otázku měření kvality náboru neexistuje jedna správná odpověď. Uchazeč však musí chápat důležitost měření úspěšnosti náboru za účelem dalšího zlepšování. Měl by mít představu o tom, jaká měřítka sledovat a proč.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Talent Blog - blog profesní sociální sítě LinkedIn zaměřený na nábor a rozvoj talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Talent Blog