Na případnou výpověď se připravte

Dnes už není trend, který býval v minulosti, že jste po škole nastoupili na místo, ve kterém jste setrvali až do důchodového věku. Dnes lidé zaměstnání střídají a důvody mohou být různé. Finanční, rodinné, časové, ale i nespokojenost, snaha dosáhnout něčeho více a podobně. V takových případech dáváte výpověď sami. Ale co když dostanete výpověď?

Z jakých důvodů vás může zaměstnavatel vyhodit? Pokud nemáte ve smlouvě s vaším současným zaměstnavatelem přímo počet let, na které vás zaměstnává, může vás vyhodit v podstatě kdykoliv z tradičních a zřejmých důvodů: neschopnost, nadměrná nepřítomnost, porušování zásad, snížení produktivity a podobně. Ve většině případů vám zaměstnavatel nemusí poskytnout žádné oznámení před vyhazovem.

Na druhou stranu nemají zaměstnavatelé právo zacházet s vámi nezákonně. Toho se týkají hlavně problémy diskriminace založené na rase, barvě pleti, náboženství, národnostním původu, věku, rodinném stavu, fyzické a duševní způsobilosti atd. Zaměstnavatel s vámi musí jednat slušně a poctivě.

Jestliže nesouhlasíte například s tím, že váš pracovní výkon nebo chování neodpovídají, můžete žádat o písemné vyjádření a objasnění. Než ale zaměstnavatele požádáte o tento krok, kontaktujte kolegy, zda mají stejný názor a jaké mají důvody pro svá tvrzení.

Pečlivě si zdokumentujte okolnosti, které mohou za váš vyhazovat. Později totiž budete potřebovat prokázat, z jakých důvodů jste byli ze zaměstnání propuštěni. Klidně si v práci veďte deník, kde budete zaznamenávat všechny své výsledky, úspěchy, ale i nedorozumění a konflikty.

-pk-

Zdroj: Vault.com - americký portál a online komunita zaměřená na rozvoj kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Vault.com