Nábor je jako rande

Ilustrační snímek

Co má randění společného s náborem? Podle náborářského serveru ere.net toho je hodně. Úspěšnost náboru můžete zvýšit právě tím, když se budete řídit základními principy randění. Jaké to jsou?

První dojem rozhoduje

Snažte se odlišit od konkurence. Nestavte se do role toho, kdo má pro uchazeče skvělou pozici, když jste spolu ještě předtím nemluvili.

Nevěřte všemu, co vidíte

Už se vám možná stalo, že jste se na internetu seznámili s někým, kdo ve skutečnosti vypadal úplně jinak. To samé platí i pro uchazeče o zaměstnání. Předem proto nic neočekávejte. Uchazeče důkladně prověřte, než je představíte potenciálním nadřízeným.

Nedávejte najevo své zoufalství

Tím, že budete uchazeče prosit, aby se k vám dostavili na pohovor, tím slabší bude vaše vyjednávací pozice.

Dobře si vybírejte

Lidi nezměníte. Všímejte si proto varovných signálů v podobě slabých stránek uchazečů.

Dobře se připravte

Neztrácejte čas uchazečů o práci, kteří se řádně připraví na pohovor, tím, že se sami nepřipravíte. Předem byste se měli snažit zjistit o dotyčném co nejvíce informací.

Nemluvte příliš o sobě

Nechte uchazeče, aby více mluvili oni. Lépe tak zjistíte, co mohou nabídnout, co potřebují a stanovíte si očekávání ohledně své další spolupráce. Pokud dáte okamžitě najevo, že před vámi sedí nejlepší uchazeč, jeho požadavky – například finanční – se rázem zvýší.

Po první schůzce nepřestávejte komunikovat

Nedostatek komunikace je v náboru velký problém. Uchazeči uvítají informaci o každém dílčím kroku.

Nebojte se včas skončit

Uchazeče pečlivě prověřte, pokládejte jim těžké otázky a buďte k nim upřímní. Pokud nezapadají do vašich představ, poraďte jim, jak se mohou zdokonalit nebo kdo jim může na trhu práce pomoci.

Zvyšte své šance tím, že půjdete tam, kde můžete najít toho, koho hledáte

Hledáte-li technologické talenty, zapojte se do technologických akcí a aktivit na vašem trhu například prostřednictvím profesních organizací.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net