Najděte si svého mentora

Čas od času můžeme slyšet úspěšné lidi hovořit o tom, že za jejich úspěchem stojí poradce, ke kterému se mohli kdykoli obrátit. Autorka v článku popisuje své vlastní zkušenosti s poradci (mentory), jejichž zkušeností využívala. Naučila se mimo jiné strategicky myslet, řešit konflikty s kolegy a podporovat a zvyšovat pracovní morálku svých podřízených. Sama poté poskytovala poradenské služby těm, kdo to potřebovali.

Chcete-li tedy využít služeb mentora a nevíte, kde začít, měli byste se řídit radami popsanými v článku:
* Buďte sami sobě poradci. Pokud ještě mentora nemáte, zkuste sami analyzovat své úspěchy a neúspěchy. Zkuste se sami zamyslet nad tím, jak by se daly věci řešit jinak. Důvěřujte svým rozhodnutím.
* Hledejte si mentory. Zatímco dříve bylo běžné, že nadřízený byl automaticky poradcem mladším zaměstnancům, dnes si člověk musí najít mentora sám. Sepište si na papír, čeho chcete dosáhnout a aktivně hledejte takového mentora, který vás k těmto cílům přivede.
* Využívejte služeb několika poradců. Jeden mentor nemůže plně pokrýt všechny potřeby člověka. Je vhodné využívat rad z mnoha různých zdrojů – někdo ve vašem okolí se možná vyzná ve firemní politice, jiný například ve finančnictví apod.
* Nehledejte mentory jen mezi nadřízenými, ale také mezi podřízenými a mladšími zaměstnanci.
* Riskujte. Mentoring nejlépe funguje tehdy, když jsou poradci úplně jiní lidé než vy. Muži si tedy mohou hledat ženy, techničtí odborníci si mohou hledat poradce z řad humanitně založených jedinců a kreativních lidí.
* Vytvořte si pevný vztah. Když dokážete díky mentorovi to, co jste si naplánovali, společně to oslavte. Udržujte s dotyčným kontakty.

**Datum vydání:** VII/2002
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal