Nelhat u přijímacího pohovoru se vyplatí

Upřímnost nade vše. Tak by se daly shrnout výsledky studie psychologů z několika amerických univerzit, kterou publikoval odborný časopis Applied HRM Research. Studie s názvem The effect of warning against faking on noncognitive test outcomes: a field study of bus operator applicants probíhala při náboru uchazečů o pozici řidičů městských autobusů, kterého se zúčastnilo 200 zájemců.

Uchazeči dostali k vyplnění test, jehož cílem bylo odhalit jejich postoje a návyky v oblasti docházky, bezpečnosti a poskytování služeb zákazníkům. Polovina z nich byla před vyplněním testu písemně a ústně varována, že test dokáže odhalit zkreslení informací a právě upřímnost bude jedním ze základních faktorů pro přijetí. Druhá polovina uchazečů varována nebyla.

Výsledky studie shrnul Chris Wright ze San Francisco State University: „Řada lidí chce před zaměstnavateli vypadat co nejatraktivněji, upřímnost je ale vždy nejlepší cestou, protože většina testů používaných při náboru dnes dokáže odhalit podvodníky. Zjistili jsme, že uchazeči, kteří byli předem varováni, dosáhli výrazně nižších výsledků, což ukazuje, že odpovídali upřímněji a nepřikrášlovali své odpovědi, aby zlepšili své výsledky.“

Varování předem tak může být jednoduchým a nenákladným způsobem, jak získat od uchazečů pravdivější odpovědi, a tudíž si i lépe vybrat.

-kk-

Zdroj: HRM Guide - informace pro manažery HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRM Guide