Nezaměstnanost v Německu nejnižší za 18 let

Počet nezaměstnaných v Německu klesl v průběhu ledna o 13 tisíc na celkových 3,135 milionu lidí. Dosáhl tak na nejnižší úrovně od listopadu 1992. Míra nezaměstnanosti aktuálně činí 7,4 %. V prosinci 2010 to bylo 7,5 %.

Klesající nezaměstnanost posiluje zákaznickou spotřebu a firemní investice, což zároveň posiluje také exportní sílu německé ekonomiky. Ukazuje se však také stále palčivější problém nedostatku kvalifikovaných pracovních sil především ve výrobním sektoru, který růst ekonomiky naopak brzdí.

Například v říjnu 2010 chybělo Německu 84 tisíc kvalifikovaných uchazečů pro obsazení volných pozic vyžadujících znalost matematiky, informačních technologií a přírodních věd a 43 tisíc inženýrů. Studie společnosti Ernst & Young, kterou zveřejnil německý list Die Welt, odhaduje, že nedostatek kvalifikovaných pracovníků připravuje německé malé a střední podniky o roční příjmy ve výši 30 miliard eur.

Vláda v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou proto hledá způsoby, jak přilákat mladé kvalifikované pracovníky z ostatních zemí Evropské unie, kteří ve svých zemích nenalézají uplatnění. Nezaměstnanost mladých lidí v EU dosahovala v prosinci 2010 míry 21 %.

Podle roční ekonomické předpovědi, kterou právě zveřejnila německá vláda, klesne míra nezaměstnanosti u našich západních sousedů během roku 2011 na 7 %. Nezabrání tomu ani zpomalení růstu ekonomiky, který má dle předpovědi klesnout z 3,6 % na 2,3 %.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek