Nic není hotovo, dokud to neví nadřízený

Právě jste obsadili komplikovanou pozici tím nejlepším kandidátem, kterého jste přebrali konkurenci a investovali jste do toho spoustu hodin své práce. Kandidát slovně akceptoval vaši nabídku.

Než se ale poplácáte po rameni uvědomte si, že tím to zdaleka nekončí!

Váš kandidát musí ještě dát výpověď, ještě jste nevyhráli. Vlastně můžete prohrát, pokud tomu přestanete věnovat pozornost. Zkuste na chvíli předstírat, že jste ta osoba:

„Super, změním firmu. Bude to dost namáhavé, vlastně se toho trochu bojím a vůbec nevím, jak to řeknu svému šéfovi. Už pro něj nějaký čas pracuju. Vím, že jsem nejlepší pracovník. Bude hrozně naštvaný. Nová příležitost se mi opravdu líbí, náborář je skvělý a opravdu mu věřím. Nikdy jsem si nemyslel, že bude tak těžké dát výpověď. Vím, že je to ten správný krok pro mou kariéru, ale strach mě navádí, že bych to možná neměl udělat.“

Ne všichni kandidáti ale budou takhle smýšlet. Pro mnoho z nich bude obtížné dát výpověď. Mějte na paměti, že většina kvalitních zaměstnanců obvykle mívá dobrý vztah se svým nadřízeným.

Jak jim pomoci podat výpověď

Je důležité vědět, že kandidát nebude na vaše rady ohledně výpovědi reagovat ihned pozitivně. Je třeba, aby vás bral jako svého poradce, a proto je důležité, aby vám důvěřoval. Pokud se vám podaří si ho získat, můžete mu začít radit, jak na to. Pečlivě si poznamenejte všechny argumenty, které se chystá použít k odůvodnění. Ujistěte ho, že v tom není sám. Vaše podpora mu pomůže zvládat strach a zaměřit se na novou příležitost, kterou mu nabízíte.

Co má říci?

Podívejme se, jak a kdy podat ústní i písemnou výpověď. Obecný názor je, že nejlepší je dát výpověď v pátek odpoledne. Na druhou stranu tím ale dostane vedoucí celé dva dny, aby si promyslel protiúder – protinabídku. Proto je lepší odat výpověď v pondělí nebo úterý odpoledne.

Písemná forma

Jak to udělat, aby kandidát nepřijal protinabídku? Nejlepší je řídit situaci tak, aby žádná vůbec nevznikla. Tradičně, zaměstnanci, kteří chtějí opustit firmu předávají i písemnou výpověď. Je kritické, aby tento dopis nenaznačoval, na jakou pozici se kandidát chystá přejít, co bude dělat a kolik si vydělá.

Verbální forma

A konečně obávaná verbální forma. Zaměstnancům se doporučuje, aby zároveň předali ústní i písemnou formu výpovědi, vystupovali jistě, přímo a vyzvali nadřízeného, aby si jejich dopis přečetl.

Hlavním cílem je zdůraznit, aby nemluvili o tom, kam jdou a jaké budou mít podmínky. Je třeba zamřit se na výpověď a býl ochoten udělat maximum pro hladký průběh přechodového stádia. Dále je vhodné vyhýbat se zbytečným otázkám nadřízeného. Je přirozené, že se bude ptát, ale klíčové je umět vyhnout se odpovědi.

-av-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net