Novoroční předsevzetí pro personalisty: Udržte si své talenty

Ilustrační snímek

Válka o talenty nepolevuje ani v obdobích ekonomického útlumu, natož pak dnes, kdy počet pracovních nabídek převyšuje několik posledních let a ti nejlepší pracovníci si mohou vybírat. Pokud tedy ještě hledáte své profesní předsevzetí pro letošní rok, máme pro vás tip. Zkuste se více zaměřit na to, jak si udržet talenty, které pro vás pracují. Podle serveru CareeBuilder.com můžete již dnes začít zavádět následující kroky, které posílí motivaci, spokojenost a loajalitu vašich pracovníků.

Najděte své talenty

Většina procesů, které mají identifikovat talenty ve firmách, je jen krátkodobá a velmi povrchní. Vědět, kdo jsou vaše největší talenty a jak vám mohou pomoci naplnit vaše budoucí potřeby, je však naprostý základ. Zaměřte se proto na důkladnější identifikaci talentů ve vztahu k aktuálním a budoucím potřebám firmy.

Změňte způsoby odměňování

Tradiční systémy odměňování zohledňují především délku praxe zaměstnanců ve firmě a jejich externí zkušenosti. Talentovaní pracovníci, kteří rozvinou svůj potenciál až v rámci svého působení ve firmě, tak většinou vydělávají méně, než je jejich cena na trhu práce. Hledejte způsoby, jak zvýšit odměny těchto lidí.

Zdokonalte nábor

Přijímáte-li talenty zvenčí, přijímejte ty nejlepší. I skvěle fungující organizaci prospěje, když se rozroste o další skvělé lidi. Podporujte zdravou konkurenci mezi pracovníky, která motivuje k lepším výkonům. Netolerujte průměrnost a už vůbec ne podprůměrnost.

Buďte osobnější

K talentům přistupujte na osobní úrovni. Budujte s nimi osobní vztahy a řiďte jejich kariéru podle individuálních potřeb a možností. Dávejte si však pozor, abyste nepřekročili tenkou hranici mezi osobním přístupem a zvýhodňováním na úkor druhých.

Přejděte od slov k činům

Řízení talentů si žádá důkladné plánování a mnoho porad. Pokud však trávíte více času mluvením o talentech než realizací svých plánů, je čas to změnit.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder