Odpovídá vaše CV na klíčové otázky?

Většina lidí dělá při přípravě životopisu stejnou chybu - zapomíná jej připravovat z pohledu zaměstnavatelů. Ti chtějí zjistit během chvilky několik věcí. Pokud má vaše CV vyhovovat jejich požadavkům, měli byste v něm stručně zodpovědět tyto otázky:

- Kdo jste. Jako zkoušku, zda vaše CV vyhovuje v tomto ohledu co nejefektivněji, je dejte přečíst svému známému. Po několika vteřinách mu dokument vezměte a pokud nebude schopen říci něco o vás, musíte na CV ještě zapracovat.

- Co pro nás můžete udělat? Nejefektivnější způsob, jak ukázat zaměstnavateli hodnotu, kterou nabízíte, je vyčíslit mu, jak jste přispěli k úspěchu jiného zaměstnavatele. Tyto příklady ale musí být specifické a měřitelné – citovat čísla nebo jiné podrobnosti.

- Máte dovednosti, které hledáme? Projděte si pracovní inzerci a popisy pozic a zjistěte, jaké dovednosti jsou pro vašeho zaměstnavatele nejatraktivnější. Pokud je máte, zakomponujte je viditelně do svého CV.

- Kde jste dříve pracovali? Tato část by měla být stručná.

- Je vaše pracovní zkušenost relevantní našim potřebám? Někdy je nutné rozšířit tyto informace za rámec titulu pozice a demonstrovat stručně, že máte zkušenosti, které vyžaduje pozice, kterou hledáte.

- Máte vhodné vzdělání? Používejte v této sekci běžně používanou terminologii a klíčová slova, aby nedošlo ke špatnému vyložení vašich informací, nebo dokonce k jejich přehlédnutí.

- Co jste zač? Přidáním dodatečných informací, v čem dalším vynikáte, může být rozhodující plus, díky kterému dostanete přednost před dalšími uchazeči.

- Vidíme nějaká varovná znamení? Dlouhá období bez zaměstnání, indikace rychlých změn pozic nebo naopak dlouhé období strávené na jednom místě, případně chyby v CV mohou přivést negativní pozornost a „zapnout alarm“, že nejste typ uchazeče, kterého firma hledá. Abyste odlákali pozornost od „varovných znamení“ ujistěte se, že vaše dovednosti a výsledky vystupují maximálně viditelně.

- Je snadné se s vámi spojit? Bude jedno, jak skvělé je vaše CV, když zapomenete uvést telefonní číslo, adresu a e-mail.

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder