Padesátka neznamená konec kariéry

Ilustrační snímek

I lidé po padesátce mohou úspěšně rozvíjet svou kariéru. Mohou být již finančně zajištění a pustit se do práce, o které doposud jen snili. Nebo se mohou cítit vyčerpaní prací ve stejném oboru po dlouhé desítky let. Na Západě se stále zřetelněji prosazuje trend, kdy lidé chtějí pokračovat v práci i po dosažení důchodového věku. Většinou však chtějí dělat něco, co je bude uspokojovat více, než dosavadní zaměstnání a žádají si také pružnější organizaci práce.

Pro mnohé zaměstnance vypadá změna kariéry ve starším věku složitě nebo dokonce nemožně. Dopomáhá tomu řada stereotypů, které existují na trhu práce. Článek proto nabízí pět rad, jak se i v pozdějším věku vydat na vysněnou kariérní cestu.

- Udělejte z věku svou výhodu. Určité předsudky budou existovat vždy. Je ale na vás, jak svůj věk dokážete prezentovat v dobrém světle. Zdůrazněte své zkušenosti a ukažte na konkrétních případech, jak byste mohli dané firmě přispět.

- Dokažte, jak jste dobří. Většina manažerů uvádí, že největší problém starších zaměstnanců je neznalost práce s novými technologiemi. Pohovořte proto už na pohovoru o tom, co jste si o dané práci vyhledali na internetu nebo jaké softwarové programy jste zvládli. Nezapomeňte v životopise uvést svou e-mailovou adresu nebo se zmínit o tom, že využíváte internetové bankovnictví.

- Dbejte na svůj vzhled a působení. Na pohovor se moderně oblečte, zmiňte se o tom, že sportujete nebo se věnujete dalším aktivitám. Důležitá je především naše energie. Obarvit si vlasy a vyhladit vrásky je jedna věc, měli byste ale umět ukázat i svůj elán a nadšení pro plnění firemních cílů.

- Plánujte dopředu. Pokud se chystáte přijmout méně placenou práci než doposud, měli byste se finančně připravit. V opačném případě si ujasněte, kolik a na co si z větších příjmů ušetříte.

- Uvažujte reálně. Hledáte-li v nové práci romantiku, neponořte se příliš do pocitu, že jste svatí a je vám jedno, jak budete hodnoceni. Některá odvětví se pak mohou ukázat jako spíše dysfunkční a špatně placená.

-kk-

Zdroj: Salary.com - americký portál věnovaný odměňování zaměstnanců
Zobrazit přehled článků ze zdroje Salary.com