Pět strategií, které pomohou přežít propuštění z práce

Ačkoli člověk propuštění v mnoha případech předvídá (firma obvykle oznamuje propouštění předem), vždy je obtížné se s touto situací vyrovnat. Článek přináší několik tipů, jak propuštění „přežít“.

Člověk by si měl ještě před propuštěním nejprve dát do pořádku své finanční záležitosti – zjistit si, kolik měsíčně utratí a jak bude tyto výdaje pokrývat. Obvykle je třeba udělat si plán na 3-6 měsíců dopředu, pro případ nouze. Kreditní karty jsou sice užitečné, ale nenaučí člověka hospodařit s penězi, protože vytvářejí iluzi, že na účtu vždy nějaké prostředky jsou.

Zaměstnanci před vlastním propuštěním běží výpovědní lhůta, která trvá 2 měsíce. Právě tyto dva měsíce je možné efektivně využít – jednak pro vyřízení a naplánování výše uvedených finančních záležitostí a pak také k navázání užitečných kontaktů, které pak mohou pomoci při hledání práce. Dotyčný může rozeslat životopisy na příslušná místa, popř. kontaktovat potenciální zaměstnavatele osobně.

Každý má nějaký svůj plán, jak pokračovat dál, ale měl by brát ohled na to, zda je realistický. Jestliže by například založení vlastní firmy bylo příliš nákladné, člověk by se do něj raději neměl pouštět.

**Datum vydání:** II/2002
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com