Pět tipů, jak poznat, že je kandidát učenlivý

Existují zaměstnání, na která vás nemůže připravit žádná škola ani předchozí pracovní zkušenosti. Některé pozice tudíž vyžadují to, že nově nabraní zaměstnanci budou muset projít komplexním školením. A to, jak jsou učenliví a jak jsou ochotní se nechat vzdělávat, poté rozhodne, jak úspěšnými a přínosnými pracovníky budou. Jestliže hledáte někoho, kdo je učenlivý a komu nebude problém naučit se zcela nové dovednosti skrz školení a koučink, máme pro vás pět tipů, jak takového kandidáta poznat.

Ilustrační snímek

Různorodá zaměstnání

Podle Recruiter.com je jedním z hlavních znaků schopnosti adaptace a učení to, že daný jedinec má za sebou různorodá zaměstnání. Tím se nemyslí vyloženě velký počet zaměstnání, ale taková zaměstnání, která se od sebe liší a vyžadují učení nových dovedností.

Mimopracovní aktivity

Učenlivý člověk, kterého baví se vzdělávat, má zpravidla řadu mimopracovních aktivit, jako jsou různé kurzy, sportovní akce, koníčky, certifikáty nebo jiné aktivity.

Schopnost naslouchat

Aby se člověk snadno učil, musí umět velice dobře naslouchat. Někdo, kdo není otevřený svému okolí a nedokáže vnímat, co přesně mu jiní lidé říkají, se učí špatně. Pozorujte proto při pohovoru, jestli daný kandidát odpovídá přesně na to, co mu říkáte, a jestli se naopak neptá na věci, které jste již říkali, ale on je nevnímal.

Dlouhodobé koníčky a úspěchy v nich

Abyste se vyhnuli náboru člověka, který má sice zájem o řadu věcí, ale u žádné nezůstane a je tak očividné, že mu chybí potřebná vůle a zapálení, měli byste hledat někoho, kdo zároveň alespoň u některých svých aktivit či koníčků zůstal dlouhodobě a slavil v nich i úspěchy.

Sebereflexe

Není možné se učit a sebevzdělávat, pokud není daný člověk schopný sebereflexe. Musí znát to, jak funguje, jak se mu nejlépe učí. Musí mít systém, jak na sobě sám pracovat, a musí se znát a být schopen sám na sebe aplikovat objektivní kritiku, aby se dovedl dobře naučit nové věci.

 

-mm-

Zdroj: Recruiter.com - americký server pro náboráře a uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter.com