Peter Dosedla, CEO Manuvia: Český pracovní trh cizince potřebuje

Manuvia je v současné době největším poskytovatelem personálního leasingu na českém trhu. Vznikla sloučením čtyř společností: Express People, Wincott People, McRoy a Xawax a primárně se věnuje náboru a personálnímu servisu pro oblasti průmyslu, logistiky, služeb ale například i IT. „Tradice, poznání a inovace jsou základem úspěchu, na kterém se snažíme stavět,“ uvedl Peter Dosedla, zakladatel a CEO společnosti. Zhlédněte společný videorozhovor pro HR tv.

Peter Dosedla, Manuvia

Navzdory jasným trendům, které dodavatelům personálních služeb v současnosti příliš nenahrávají, si společnost Manuvia nestěžuje. Spíše naopak. „Jsme rádi za dobu, kdy je nedostatek lidí,“ sdělil její zakladatel.

Za minulé roky jsme byli lídry, kteří zkoumali trhy práce a snažili jsme se porozumět tomu, co bude za rok, co bude za pět, a predikovali jsme, že ta doba přijde a budeme se muset zaobírat tím, jak pohybovat pracovní silou v rámci Evropy, a byli jsme na to připravení.“

Jeho slova potvrzuje fakt, že Manuvia má dnes přes 60 poboček v 7 evropských státech. Úzce se mimo jiné zabývá problematikou zaměstnávání cizinců a sama provozuje také vlastní ubytovací kapacity pro pracovníky firem a logistickou dopravu.

„Dnes dokážeme mobilizovat okolo 4000 lidí měsíčně,“ uvedl zakladatel společnosti a doplnil, že klíčovou oblastí náboru cizinců je pro Manuvii především Balkánský poloostrov. Dle jeho osobních očekávání však dojde v průběhu 1-2 let k postupnému obratu poměru cizinců pracujících na českém trhu, a tedy ke snižování procenta pracovníků-expatů ze zemí EU a příchodu pracovníků z dalších států.

V rozhovoru dále například pohovořil o vysoké úrovni vzdělanosti a jazykové vybavenosti především mladé generace v zemích jihovýchodní Evropy, významu kulturní blízkosti jednotlivých národů v zaměstnávání cizinců nebo o státní politice zaměstnanosti či vlivu Brexitu na evropský pracovní trh.

 

Více se dozvíte ve videu: