Pojistěte si svou práci v HR

Ilustrační snímek

To, že dnes máte pěkné místo v HR neznamená, že jej budete mít věčně. Stačí příchod nového ředitele, restrukturalizace nebo finanční problémy firmy a můžete být první na řadě. Pravda je prostě taková, že současným místem si nemůžete být jisti nikdy. I vynikající HR profesionálové přicházejí o práci a často to nemohou nijak ovlivnit. Co tedy máte dělat?

Postarejte se, aby vás ztráta práce nezaskočila více, než je nutné. Na serveru Success in HR to alespoň doporučuje bývalý personální ředitel společnosti PepsiCo a autor odborných knih z oblasti HR Alan Collins. Radí držet se následujících pěti pravidel.

1. Připusťte si, že jste nahraditelní

Myslete na to, že vaše současná práce s největší pravděpodobností není vaše poslední práce. Přemýšlejte o své kariéře a o alternativách, které by vás případně zajímaly.

2. Loajální buďte hlavně ke své rodině

Ani loajalita k zaměstnavateli vás nezachrání, když vás bude chtít vyhodit. Dávejte si dobrý pozor, aby vás loajalita k zaměstnavateli nečinila neloajálními vůči vašim nejbližším.

3. Mějte stále aktuální životopis

I když máte práci a jste v ní spokojeni, váš profil na LinkedInu by neměl vypadat, jako že jste jej již několik let nepoužili. Stejně jako klasický životopis je to váš základní marketingový nástroj. Nikdy nevíte, kdo si ho prohlédne.

4. Rozvíjejte své odborné znalosti a dovednosti

Neustále se vzdělávejte a zdokonalujte v oboru. Choďte na semináře a konference, sledujte aktuální dění a nové technologie, mluvte s kolegy.

5. Získávejte si lidi, kteří vás podpoří

Vždy si najděte čas na rozvoj vztahů s lidmi v komunitě vašeho oboru mimo současnou firmu. Budování takových vztahů není otázkou krátké doby, ale rozhodně se vyplatí. Znáte dostatek lidí, kteří vás doporučí, když budete potřebovat? Pak je začněte hledat. Dejte si závazek udělat každý den alespoň něco malého pro posílení svých kontaktů.

-kk-

Zdroj: Success in HR - americký HR blog
Zobrazit přehled článků ze zdroje Success in HR