Při náboru nezapomínejte na firemní kulturu

Ilustrační snímek

Zaměstnavatelé často chybují v tom, že vybírají své zaměstnance pouze na základě životopisů a dovedností, aniž by prověřili, zda dotyční mohou zapadnout do firemní kultury. Jak tedy tento potenciál prověřit? Náboráři by si měli dávat pozor, aby sami nevkládali uchazečům do úst odpovědi, které chtějí slyšet. Bližší informace o firemní kultuře by proto měli zmiňovat až ke konci náborového procesu. Náborářský server ERE.net doporučuje následujících pět kroků:

Ptejte se uchazečů, v jaké nejhorší firemní kultuře dosud pracovali

Čím horší zkušenosti uchazeči mají, tím silnější je jejich potenciál pracovat v obtížných podmínkách. Uchazeči, kteří se se špatným pracovním prostředím nesetkali, nebývají dlouhodobě loajální.

Buďte skeptičtí

Snažte se zjistit, zda minulé pracovní podmínky uchazeče byly skutečně tak špatné, jak slyšíte. Zajímejte se o konkrétní příklady. Pokud to nejhorší, co se uchazeči stalo, bylo to, že po něm jeho nadřízený chtěl plnit termíny, nebude to pro vás ten pravý.

Ptejte se, jak si poradili s náročnou firemní kulturou

Pomůže vám to odhalit důležité charakterové vlastnosti uchazečů. Jak jsou odolní? Jak rychle se vzdávají? Jak brzy ztrácejí nadšení? Umějí i nepříjemné zkušenosti popisovat v klidu a slušně? Uvědomují si, že se díky špatným zkušenostem hodně naučili?

Před koncem náborového procesu seznamte uchazeče s firemní kulturou

Použijte k tomu písemné materiály, například letáky s detailním popisem firemní kultury a dopis od ředitele společnosti. Ředitel může v dopisu vyzvat uchazeče, aby přicházeli s případnými otázkami ohledně firemní kultury a pomáhali ji zlepšovat.

Zdůrazněte základní pravidla

Předem odhalujte potenciální problémy a mluvte o nich s uchazeči. Ujistěte se, že rozumí vašim pravidlům, chtějí je dodržovat a rozvíjet.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net