Proč zaměstnanci odcházejí? Zeptejte se kolegů

Efektivnější než výstupní pohovory s odcházejícími zaměstnanci mohou být pohovory s jejich kolegy, kteří u vás nadále zůstávají. Ukázala to alespoň studie americké poradenské společnosti Personnel Decisions Research Institutes (PDRI). Zatímco odcházející zaměstnanec může své pravé důvody skrývat, kolegové podle ní mohou poskytnout přesnější a hodnotnější informace o motivech odchodu.

Autorka studie Elizabeth Lentzová testovala výstupní pohovory se zaměstnanci, kteří skutečně odcházeli od svých zaměstnavatelů a s jejich kolegy. Překvapilo jí, jak byly odpovědi obou stran podobné. „Očekávali jsme, že odpovědi budou podobné, jelikož kolegové mají podobné zkušenosti a pracovní náplň, úroveň konvergence však byla pozoruhodná,“ citoval Elizabeth Lentzovou server businessnewsdaily.com. Obě strany uváděly totožné hlavní důvody odchodu.

To podle Lentzové ukazuje, že kolegové jsou schopni poskytovat rychlé a přesné informace, což může být velkou výhodou v reálném pracovním prostředí, kde mají odcházející zaměstnanci tendenci neuvádět u výstupních pohovorů skutečné důvody. Pohovory s kolegy mohou firmám pomoci snižovat fluktuaci a zvyšovat morálku, což znamená úsporu času i peněz.

-kk-

Zdroj: Business News Daily - průvodce světem podnikání především pro začínající podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business News Daily