Profesia.cz: Životopis absolventa po vysoké škole si prohlídne 11 zaměstnavatelů, po střední škole jen polovina

Ilustrační snímek

Životopis absolventa vysoké školy zveřejněný na pracovním portálu Profesia.cz si prohlídne v průměru 11 zaměstnavatelů. Nejvíc prohlížené životopisy jsou od absolventů, kteří se chtějí zaměstnat v informačních technologiích, elektrotechnice a energetice, strojírenství, automobilovém průmyslu a managementu.

Čím vyšší vzdělání, tím lepší šance na pracovním trhu. Zaměstnavatelé hledají přes portál Profesia.cz intenzivněji lidi s vysokoškolským vzděláním než ty, kteří mají ukončené jen středoškolské vzdělání s maturitou. Nejmenší šance na uplatnění mají uchazeči, kteří uváděli, že mají ukončené jen základní vzdělání.

Nejvyhledávanější na trhu práce byli v roce 2011 lidé s vysokoškolským vzděláním II. a III. stupně. V průměru si životopis uchazeče s doktorandským titulem prohlédne 15,7 zaměstnavatelů, uchazeče s vysokoškolským vzděláním II. stupně 15,1 zaměstnavatelů, kteří hledají nového zaměstnance. Pokud si práci hledá člověk se středoškolským vzděláním, na jeho životopis klikne 7 zaměstnavatelů.

Tabulka: Průměrný počet prohlížení životopisu zaměstnavateli

Úroveň vzdělání

Zájem zaměstnavatelů

vysokoškolské II. stupně

15,1

vysokoškolské I. stupně

10,6

středoškolské s maturitou

7,0

středoškolské bez maturity

3,1

základní vzdělání

1,6

Zdroj: Profesia.cz

Zaměstnavatelé jdou více po lidech s praxí než po absolventech

Lepší šance na uplatnění mají v současné situaci na trhu lidé, kteří již mají praxi. Člověk, který ve svém životopisu uvede, že je čerstvým absolventem, zaujme totiž méně zaměstnavatelů. Při porovnání dvou lidí se stejným vzděláním zaměstnavatelé častěji prohlížejí životopis člověka s praxí. Životopisy lidí s vysokoškolským vzděláním alespoň I. stupně si totiž prohlídne 12,1 zaměstnavatelů. Životopisy absolventů po vysoké škole jen 11,4.

Nejlepší šance mají absolventi s technickým zaměřením

Mezi absolventy vysokých škol mají největší zájem firmy o lidi, kteří chtějí pracovat v informačních technologiích. Jde o jedinou kategorii, která je v počtu prohlížení životopisů vysoce nadprůměrná. Druhou nejvíc atraktivní kategorií pro zaměstnavatele je elektrotechnika a energetika. Následují kategorie strojírenství, automobilový průmysl a management.

Tabulka 2: Kategorie - Srovnání zájmu zaměstnavatelů o  čerstvé absolventy

Kategorie

Zájem zaměstnavatelů

Informační technologie

16,7

Elektrotechnika a energetika

9,1

Strojírenství

5,7

Automobilový průmysl

4,2

Management

4,2

Zdroj: Profesia.cz

Zkušenosti se cení i u lidí se středoškolským vzděláním s maturitou

Při srovnávaní šancí na trhu práce u lidí se středoškolským vzděláním s maturitou a pracovními zkušenostmi oproti čerstvým absolventům jsou na tom neabsolventi opět lépe. Zveřejněný životopis uchazeče se středoškolským vzděláním si v průměru prohlídne 7 zaměstnavatelů, životopis absolventa po střední škole jen 5,5.

Tabulka 3: Srovnání zájmu zaměstnavatelů o uchazeče s vysokoškolským vzděláním, se středoškolským vzděláním a absolventy se stejným vzděláním

Zdroj: Profesia.cz - internetový portál práce v České republice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Profesia.cz