Prohrál jsem - co dál?

To, jak překonáváte překážky, hodně vypoví o vás jako o člověku i jako o zaměstnanci. Čím dále postupujete ve své kariéře, tím více služeb budete poskytovat svým šéfům kvůli přijetí nebo zamítnutí. A může se stát, že dáte vsázku všechny své body za snahu kvůli plánu „vítěz bere vše“, strategickému cíli nebo nabídce klíčové pozice. Někdy zvítězíte, ale jindy nemusíte. A pak budete čelit jedné z nejemocionálnějších pracovních zkušeností. Budete se cítit jako hlupák a všichni váš neúspěch uvidí. Můžete být naštvaní na ty, kteří se do vás trefují, a žárlit na ty, kteří vás přetrumfli. Můžete se dokonce cítit tak špatně, že budete chtít odejít. Zkuste ale nic z toho neudělat, všechny tyto pocity rychle zmizí. Vaše kariéra neskončila, rychleji než si dokážete představit, budete znovu na výsluní, pokud předvedete zralost a duševní rovnováhu. Ve skutečnosti vaše schopnost zahrát graciézního poraženého vypovídá o vaší vhodnosti a použitelnosti jako týmového hráče a vůdce.

Zde je navíc několik nápadů, jak se vrátit rychle do hry:
- Neberte si to osobně – nikdy nebudete znát všechny důvody, které vedly k vašemu zamítnutí. Zapomeňte na spravedlivé rozhořčení a raději se zaměřte na něco konstruktivnějšího, jako třeba poučení se ze zkušenosti.
- Vyžadujte zpětnou vazbu – ptejte se, bez zahořklosti, těch, kteří ovlivňují rozhodování na jejich názor.
- Buďte vlídní a odpouštějte – hned jak toho budete schopni, pogratulujte vítězi, nabídněte mu podporu. Nedělejte to veřejně.
- Přizpůsobte se vzniklé situaci.

-ba-
Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek